Ştiri locale

Gospodăria Comunală Sfântu Gheorghe va implementa un sistem digital pentru identificarea pierderilor de apă şi citirea contoarelor

Operatorul regional de apă şi canalizare Gospodăria Comunală SA a anunţat, marţi, că a semnat trei contracte în vederea derulării unor investiţii menite să îmbunătăţească semnificativ calitatea serviciilor oferite consumatorilor din municipiul Sfântu Gheorghe.

Unul dintre contracte, în valoare de 2.820.833,28 lei fără TVA, a fost încheiat cu firma Vestra Industry SRL, pentru achiziţionarea şi instalarea a 3.000 de apometre digitale în cadrul unui proiect ce vizează implementarea unui sistem digital de monitorizare şi prognoză în vederea identificării pierderilor de apă din sistemul de alimentare al municipiului Sfântu Gheorghe.

Un alt contract, în valoare de 179.900,00 lei fără TVA, a fost semnat cu firma Envirotronic SRL pentru achiziţionarea a cinci aparate automate de prelevare şi analiză a apei, cu ajutorul cărora va fi testată în permanenţă calitatea apei potabile.

Aceeaşi firmă va furniza şi 100 de debitmetre electromagnetice mici şi 5 mari, 110 senzori de presiune, 110 senzori de detectare a prezenţei apei, 100 de dispozitive de înregistrare a datelor, 227 de vane reglabile, 107 robineţi dezaerare, echipamente şi piese necesare pentru instalarea acestora, valoarea investiţiei fiind de 4.644.112,00 lei fără TVA, a precizat conducerea Gospodăriei Comunale.

“Proiectul, care se va derula pe o perioadă de 14 luni, are o valoare totală 11.720.626,54 lei, din care 7.830.200,01 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune, restul reprezentând contribuţia proprie. Investiţiile vor facilita identificarea problemelor din reţea şi detectarea problemelor nou apărute în timp util. Gospodărie Comunală SA preconizează că investiţia va reduce pierderile de apă din reţea, întrucât senzorii vor detecta pierderile înainte ca apa să ajungă la suprafaţa solului. Un aspect important este monitorizarea online cantitativă şi calitativă a apei furnizate, prin sistemul SCADA şi software-ul de modelare/calibrare. De asemenea, citirea digitală a contoarelor de apă este un alt sistem pe care Gospodărie Comunală SA dorea să îl introducă de mai mult timp, iar acum, odată cu instalarea contoarelor digitale pentru consumatorii din Sfântu Gheorghe, acest lucru va deveni posibil. De exemplu, contoarele principale din scările de bloc vor fi înlocuite cu cele digitale, iar contoarele de apă din locuinţe vor rămâne neschimbate”, menţionează conducerea Gospodăriei Comunale, într-un comunicat de presă.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio