Ştiri

GLOBURILE DE AUR 2016. Pelicula în care joacă actorul clujean Levente Molnar a câștigat premiul pentru cel mai bun film străin

Lungmetrajul \”Son of Saul\”, cu actorul clujean Levente Molnar în distribuţie, a câștigat la ediţia din 2016 a Globurilor de Aur la categoria \”cel mai bun film străin\”.

Son of Saul este debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, distins cu marele premiu al juriului la Cannes.

Publicitate

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol-cheie în această peliculă: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Pentru categoria „Cel mai bun film străin” mai erau nominalizate anul acesta la Globurile de Aur peliculele: \”The Brand New Testament\” (Belgia), \”The Club\” (Chile), \”The Fencer\” (Finlanda) şi \”Mustang\” (Franţa).

Filmul prezintă două zile din viaţa lui Saul, un prizonier evreu din Ungaria, care este obligat să lucreze în camerele de gazare de la Auschwitz. Actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Levente Molnar joacă rolul lui Abraham, prietenul cel mai bun al lui Saul.  

Producţia a avut o premieră mondială la cea de-a 68 ediţie a Festivalului International de Film de la Cannes, unde a primit Marele Premiu al Juriului, dar şi premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film.

Globurile de Aur, decernate de Asociația Presei Străine de la Hollywood, sunt cele mai importante din cinematografia americană, după Oscaruri. Globurile de Aur au ajuns anul acesta la a 73-a ediție.

\”The Revenant: Legenda lui Hugh Glass\” este marele câştigător al Globurilor de Aur. Pelicula a obţinut trofeul pentru cel mai bun film la categoria dramă, dar le-a adus câte un Glob de Aur şi actorului Leonardo DiCaprio şi regizorului Alejandro Gonzales Inarritu. Asta în timp ce \”Marțianul\” a luat premiul pentru cel mai bun film la categoria comedie, aducându-i o distincţie pentru interpretare lui Matt Damon.

Printre câştigători s-a numărat şi Lady Gaga pentru rolul din American Horror Story: Hotel, nominalizat la categoria cel mai bun film de televiziune/miniserie, în timp ce Denzel Washington a fost recompensat pentru întreaga activitate.

\”The Revenant: Legenda lui Hugh Glass\”, o poveste western despre trădare şi supravieţuire, a învins \”Spotlight\”, care era considerat favorit, obţinând cel mai important premiu al serii: Globul de Aur pentru cel mai bun film la categoria dramă. Pelicula i-a adus şi cel de-al treilea Glob de Aur din carieră lui Leonardo DiCaprio, pentru cel mai bun rol principal masculin. La rândul său, Alejandro Gonzales Inarritu a primit Globul de Aur pentru cel mai bun regizor.

La categoria comedie, membrii Asociației Presei Străine de la Hollywood au fost impresionaţi de \”Marțianul\”. Pelicula, despre o misiune NASA eşuată şi un astronaut nevoit să supravieţuiască de unul singur pe Marte, la ani-lumină de o misiune de salvare, a luat premiul pentru cel mai bun film la această categorie. Actorul Matt Damon, pe umerii căruia se sprijină mare pare din film, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor.

\”Ştiu cât de norocos sunt că îmi câştig existenţa din această meserie. Nu se întâmplă tot timpul ca oamenii să meargă să vadă filmele. Am făcut multe filme pe care oamenii nu s-au dus să le vadă\”, a declarat Matt Damon.

Învingându-le pe ambele actriţe din \”Carol\”, Brie Larson şi-a adjudecat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol dramatic, cu interpretarea din \”Room\”. Larson joacă rolul unei femei care este ţinută în capitivitate timp de şapte ani împreună cu fata ei şi care reuşeşte în cele din urmă să evadeze.

La categoria comedie-musical, Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Jennifer Lawrence, pentru rolul din \”Joy\”.

Kate Winslett şi Sylvester Stallone şi-au adjudecat Globurile de Aur pentru cei mai buni actori în roluri secundare, cu interpretările din \”Steve Jobs\”, respectiv \”Creed\”.

Vreau să-i mulţumesc prietenului meu imaginar Rocky Balboa, cel mai bun prieten pe care l-aş fi putut avea vreodată”, a declarat Sylvester Stallone.

Trofeul pentru cel mai bun film străin i-a revenit peliculei maghiare „Son of Saul”, în care joacă şi actorul român Levente Molnar.

„Este o incursiune în fabrica morții dintr-un unghi personal, e un pestriț superb de actori de pe tot mapamondul cu accent pe Europa și Europa de Est”, a spus Levente Molnar.

GLOBURILE DE AUR 2016. Lista câștigătorilor:

Cel mai bun film – dramă\”The Revenant\”

Celelalte nominalizări: \”Carol\”, \”Mad Max: Fury Road\”,  \”Room\”, \”Spotlight\”

Cel mai bun film – comedie/ musical: ”The Martian”

Celelalte nominalizări: \”The Big Short\”, \”Joy\”, \”Spy\”, \”Trainwreck\”

Cea mai bună regie: Alejandro Iñárritu – \”The Revenant\”

Celelalte nominalizări: Todd Haynes (\”Carol\”), Tom McCarthy (\”Spotlight\”), George Miller (\”Mad Max: Fury Road\”), Ridley Scott (\”The Martian\”).

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă: Leonardo DiCaprio pentru rolul Hugh Glass din \”The Revenant\”

Celelalte nominalizări: Bryan Cranston (\”Trumbo\”), , Michael Fassbender (\”Steve Jobs\”), Eddie Redmayne (\”The Danish Girl\”), Will Smith (\”Concussion\”)

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – comedie/ musicalMatt Damonpentru rolul Mark Watney din \”The Martian\”.

Ceilalți nominalizați: Christian Bale (\”The Big Short\”), Steve Carell (\”The Big Short\”), Al Pacino (\”Danny Collins\”), Mark Ruffalo (\”Infinitely Polar Bear\”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film – dramă:  Brie Larson  pentru rolul Joy „Ma” Newsome din \”Room\”

Celelalte nominalizări: Cate Blanchett (\”Carol\”), , Rooney Mara (\”Carol\”), Saoirse Ronan (\”Brooklyn\”), Alicia Vikander (\”The Danish Girl\”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical: Jennifer Lawrence – \”Joy\”

Celelalte nominalizări: Melissa McCarthy (\”Spy\”), Amy Schumer (\”Trainwreck\”), Maggie Smith (\”Lady in the Van\”), Lily Tomlin (\”Grandma\”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj:  Sylvester Stallone pentru rolul Rocky Balboa din \”Creed\”

Celelalte nominalizări: Paul Dano (\”Love & Mercy\”), Idris Elba (\”Beasts of No Nation\”), Mark Rylance (\”Bridge of Spies\”), Michael Shannon (\”99 Homes\”).

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj:  Kate Winslet pentru rolul Joanna Hoffman din \”Steve Jobs\”

Celelalte nominalizări: Jane Fonda (\”Youth\”), Jennifer Jason Leigh (\”The Hateful Eight\”), Helen Mirren (\”Trumbo\”), Alicia Vikander (\”Ex Machina\”).

Cel mai bun scenariuAaron Sorkin pentru \”Steve Jobs\”

Celelalte nominalizări: Emma Noghue (\”Room\”), Tom McCarthy, Josh Singer (\”Spotlight\”), Charles Randolph, Adam McKay (\”The Big Short\”), , Quentin Tarantino (\”The Hateful Eight\”).

Cel mai bun film de animaţie: Inside Out

Celelalte nominalizări: \”Anomalisa\”, \”The Good Dinosaur\”, \”The Peanuts Movie\”, \”Shaun the Movie\”

Cel mai bun film străin: \”Son of Saul\” (Ungaria)

Celelalte nominalizări: \”The Brand New Testament\” (Belgia), \”The Club\” (Chile), \”The Fencer\” (Finlanda) şi \”Mustang\” (Franţa)

Cea mai bună coloană sonoră: Ennio Morricone – The Hateful Eight

Celelalte nominalizări: \”Carol\”, \”The Danish Girl\”, \”Steve Jobs\”, \”The Revenant\”

Cel mai bun cântec:  Sam Smith – \”Writing\’s on the Wall\” din \”Spectre\”

Celelalte nominalizări: \”Love Me Like You Do\” din filmul \”50 Shades of Grey\”, \”One Kind of Love\” din \”Love and Mercy\”, \”See You Again\” din \”Furious 7\”, \”Simple Song No. 3\” din \”Youth\”.

Publicitate
banner we radio