
Garda de Mediu poate confisca mașinile din care sunt aruncate ilegal deșeuri
Persoanele care aruncă deșeuri în natură riscă să rămână și fără mașină, pe lângă amenda primită pentru poluarea mediului.
De la mijlocul lunii mai, comisarii Gărzii de Mediu au dreptul să confiște autoturismele utilizate pentru transportarea și abandonarea ilegală a deșeurilor, sancțiunea contravențională complementară fiind aprobată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Este o procedură, dar la noi în județ încă nu au fost cazuri. În țară au fost două sau trei cazuri, primul chiar în Timișoara, cred. La noi nici nu e cazul de abandonări cum sunt în alte județe, dacă e să vedem și partea cealaltă. Este vorba despre mașinile cu care sunt transportate deșeurile. La noi, se mai aruncă o căruță, sau o jumătate de cruță de deșeuri prin comune, cam asta avem. Problema este în marile orașe, cum a fost la Timișoara, la Mehedinți, cu bișnițarii care pentru 100 de lei spun că se ocupă ei de deșeuri și le abandonează în natură”, ne-a explicat șeful Gărzii de Mediu Covasna, cms-șef Lucian Cândea.
La începutul lunii aprilie, un bărbat de 42 de ani a fost prins de poliţiştii covăsneni după ce a transportat cu o autoutilitară două tomberoane cu solzi şi rămăşiţe de peşte, dar și 4 saci menajeri cu peşte, golind încărcătura la marginea pădurii și dând foc resturilor.
Cu ocazia verificării documentelor, s-a constatat că inspecția tehnică periodică a autoutilitarei era expirată, motiv pentru care bărbatul a fost amendat cu 1.305 lei, fiind dispusă și măsura reținerii certificatului de înmatriculare al autovehiculului.
În plus, pentru că România era în stare de urgență, bărbatul a fost amendat și cu 2.000 de lei conform Ordonanței Militare nr. 3/2020 pentru nerespectarea normelor legale în vigoare privind restricționarea deplasărilor persoanelor.
Cms-șef Lucian Cândea spune că cel mai probabil, dacă noile prevederi ar fi fost în vigoare, bărbatul ar fi rămas și fără autoutilitară.
„După aceea a fost dată legea. Acolo l-a prins poliția, noi am aflat a doua sau a treia zi, când ne-a anunțat viceprimarul din zona respectivă. E mai ciudat cu legea asta, dar trebuie să o punem de acum și noi în aplicare. Încă nu am făcut anexele respective, dar din fericire nu a fost cazul la noi în județ”, ne-a mai spus șeful Gărzii de Mediu Covasna.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat instrucțiunile de aplicare a sancțiunii contravenționale complementare privind confiscarea bunurilor de către Garda Națională de Mediu. Decizia oficială prevede că acțiunea de confiscare constă în trecerea în proprietatea statului, fără plată, a unor bunuri care au legătură cu contravenția săvârșită, fiind supuse confiscării bunurile destinate, folosite sau/și rezultate din săvârșirea contravenției.
Confiscarea bunurilor este o sancțiune complementară amenzilor pentru depozitarea ilegală a deșeurilor, care pornesc de la 3.000 de lei pentru persoanele fizice și pot ajunge până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice.
(Ioana Ardeleanu)
