Ştiri locale

Fundația Comunitară Covasna, prezentă pe prima Platformă Naţională a Donatorilor

O platformă online care prezintă în mod transparent date despre finanțările din sectorul ONG din România a fost lansată recent, cu scopul de a oferi o mai mare claritate asupra investițiilor strategice în sectorul non-profit.

Platforma Donatorilor (link AICI) adună laolaltă, în premieră, 15 dintre principalii finanțatori ai proiectelor societății civile, cărora li se adaugă 19 fundații comunitare, printre care și Fundația Comunitară Covasna (HKA), reprezentând granturi în valoare totală de 45,68 milioane de euro acordate către peste 850 de organizații non-profit și grupuri de inițiativă.

Publicitate

„Este o platformă care va face transparent domeniul acesta al strângerii de fonduri, al finanțărilor, sponsorizărilor. Sunt înscrise cele mai mari organizații de sponsori din țară, dar și fundațiile comunitare. Concret, Fundația Comunitară Covasna este prezentă cu finanțările și sponsorizările acordate până acum, prin programe, beneficiarii persoane fizice și juridice. Aceste date le prezentăm întotdeauna și pe site-ul nostru, avem acolo secțiunea Transparență, unde în fiecare an comunicăm datele de finanțare, dar ne bucurăm de această inițiativă la care ne-am alăturat și noi. Cred că va fi foarte utilă platforma și pentru beneficiari, dar în general pentru oameni, pentru că vor putea să se informeze despre programele care sunt sponsorizate, sau în ce volum se fac sponsorizările. Este un lucru bun, un pas înainte. Deja putem fi găsiți pe platformă după numele Fundației, sunt vizibile datele pe anii 2019 și 2020”, ne-a explicat directoarea HKA, Bereczki Kinga.          

Aplicația își propune să devină un punct esențial de informare cu privire la alocarea sprijinului financiar, de identificare a unor noi oportunități de finanțare în domenii încă neexplorate, de creare a unor mecanisme de cofinanțare, dar și de descoperire a unor noi proiecte.

Concomitent cu lansarea platformei, grupul de finanțatori a elaborat și un raport (click AICI), care prezintă o primă imagine asupra fondurilor cu care aceștia au sprijinit eforturile depuse de societatea civilă în anul 2020, „un an de criză globală, în care rolul donatorilor și al organizațiilor neguvernamentale a fost unul vital pentru întreaga populație”, potrivit unui comunicat de presă.

Platforma a fost proiectată, dezvoltată și este administrată de Asociația Code for Romania, iar fondatorii ei sunt: Asociația pentru Relații Comunitare, BRD-Groupe Société Générale și Fundația 9, Federația Fundațiilor Comunitare din România, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația Hațegan, Fundația Orange, Fundația pentru Parteneriat, Fundația Vodafone România, ING Bank România, Kaufland România, Lidl România, PENNY România, Raiffeisen Bank, Romanian-American Foundation și Fundația United Way Romania.

Cei 15 fondatori principali fac apel către toate companiile active din România să li se alăture în acest demers și să opteze pentru deschiderea datelor în Platforma Donatorilor pentru a crește gradul de transparență, a avea acces la informații detaliate și șansa construirii unor strategii de finanțare cu impact mult mai mare pentru România.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio