Ştiri

Funcţionarii publici sunt în grevă generală marţi

Negocierile dintre Ministerul Muncii şi sindicatul funcţionarilor din administraţia publică au eşuat. Conform unui comunicat al Ministerului, reprezentanţii salariaţilor au refuzat să participe la un grup de lucru care ar fi urmat să discute, în perioada următoare, revendicările lor. În aceste condiţii, funcţionarii vor face grevă marţi, urmând ca de pe 19 iulie să întrerupă activitatea pe termen nelimitat.

Sindicaliştii reclamă că acordul pe care urmau să îl încheie, după discuţiile de vineri cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a fost redactat într-o altă formă decât cea convenită. Mai exact, în document nu au fost incluse majorarea salariilor cu 25% şi acordarea de tichete de vacanţă.

Publicitate

Instituţiile din judeţul Covasna care se vor afla marţi în grevă generală sunt:

• Sfântu Gheorghe: Consiliul Județean Covasna, Primăria municipiului, Direcția de asistență socială și Casa de cultură „Kónya Ádám” (subordonate Consiliului Local)

• Primăria Covasna (+Boroșneul Mare)

• Primăria Baraolt (+Brăduț)

• Primăria Întorsura Buzăului

• Primăriile comunelor afiliate sindicatului „Nova Vita”: Aita Mare, Belin, Bățani, Vâlcele, Arcuș, Valea Crișului, Ghidfalău, Micfalău, Chichiș, Zagon, Zăbala, Valea Mare, Sita Buzăului, Barcani.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, a declarat pentru News.ro că, în timpul discuţiilor la care a participat şi ministrul s-a stabilit încheierea unui acord care să cuprindă soluţii pentru unele dintre cererile angajaţilor şi suspendarea grevei.

După ce s-a ajuns la un acord verbal, Dragoş Pîslaru a plecat de la întâlnire pentru câteva ore. Textul prezentat pentru semnare, la finalul discuţiilor, nu ar mai fi mai avut aceeaşi formă cu cea convenită iniţial, susţine liderul de sindicat. Valer Suciu precizat că acţiunile de protest vor cu greva de o zi, pe 12 iulie, şi cu greva pe termen nelimitat, începând din 19 iulie.

Un comunicat al Ministerului Muncii susţine însă că singura neînţelegere a fost cea referitoare la crearea unui grup de lucru care ar fi avut termen până la sfârşitul lunii să găsească o soluţie pentru revendicările referitoare la tichetele de vacanţă şi la norma de hrană.

„În legătură cu revendicările formulate de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație, precizăm că, în urma discuțiilor purtate la Ministerul Muncii în zilele de 27 iunie și 8 iulie 2016, nu a rezultat, în cele din urmă un acord privind suspendarea acțiunilor de protest anunțate. Cu privire la acordarea normei de hrană și a voucherelor de vacanță pentru salariații din administrația publică locală, ministrul Muncii a propus inițierea unui Grup de Lucru împreună cu Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care în perioada 11 – 31 iulie 2016 să analizeze posibilitatea aplicării măsurilor în discuție. Reprezentanții sindicatelor au declinat această invitație, acesta fiind de altfel singurul punct asupra căruia părțile nu au căzut de acord, și au anunțat ca vor continua protestul”, se spune într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, referitor la majorarea salariilor, „Ministerul s-a angajat, ca prim pas, să colecteze datele privind salariile ce vor fi plătite în unitățile administrative teritoriale. Datele colectate vor fi utilizate în mod transparent la fundamentarea proiectului legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Discuțiile pe marginea principiilor proiectului de lege vor începe în a doua jumătate a lunii iulie 2016”, scrie în comuncatul Ministerului Muncii.

FNSA solicită majorarea cu 25% a salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului contractual din administrația publică locală, eliminarea în totalitate a art. 31, alin. 4 din OUG nr. 20/2016, acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, și acordarea voucherelor de vacanță pentru salariații din administrația publică locală.

Publicitate
Publicitate
banner we radio