Ştiri

Fumatul, interzis în baruri, restaurante, cafenele, cluburi etc.

După mai multe săptămâni de amânări, parlamentarii din Camera Deputaților au votat legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, dar și în spațiile deschise, dacă în apropiere se află un loc de joacă.

Legea a fost votată de parlamentarii de la toate formațiunile. Au fost 164 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” și 20 de abțineri.

Publicitate

Din lege a fost eliminat articolul care fusese contestat de Consiliul Concurenței, cel care prevedea să fie interzisă afișarea pachetelor de țigări în spații obligatorii de trecere.

Legea nu permite amenajarea de spații speciale pentru fumat în clădiri de utilitate publică și instituții. Sunt doar două excepții: penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile, unde pot fi amenajate spații speciale pentru fumat.

Sancțiunile sunt de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea.  Localurile care nu respectă legea pot fi suspendate sau închise.  

Legea poate fi contestată la Curtea Contituțională în termen de cinci zile, apoi va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Acesta o poate ataca, dacă va considera că este cazul. Poate să o întoarcă la reexaminare sau să o conteste la Curtea Contituțională.

Dacă șeful statului nu o va contesta, aceasta poate intra în vigoare foarte rapid.

În cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Horia Cristian a declarat că PNL va vota legea antifumat, transmiţându-le colegilor săi că doar 28% dintre alegătorii acestora fumează, potrivit statisticilor.

„Avem în România o lege veche de 15 ani care a dovedit că este absolut inutilă. Nu a limitat în niciun fel fumatul în spaţiile publice şi, în continuare, cei 72% dintre români care nu fumează sunt supuşi unei minorităţi de 28% care fumează. Este momentul ca România să intre şi ea în normalitate, să intre rândul ţărilor care au limitat în mod drastic fumatul în spaţiile publice. Doar 28% dintre români fumează, 28% dintre alegătorii dumneavoastră”, a declarat deputatul PNL Horia Cristian.

La rândul său, deputatul UDMR Mate András a anunţat că grupul minorităţii maghiare din Camera Deputaţilor va susţine, de asemenea, legea antifumat, afirmând că şi nefumătorii au dreptul la sănătate, aşa cum fiecare cetăţean are acest drept.

„Fiecare cetăţean are dreptul la sănătate şi cred că atunci când lucrăm aici, în Parlament, şi cei care suntem nefumători avem dreptul la sănătate. Foarte mulţi colegi nu respectă nici măcar dreptul nostru la sănătate, atunci când fumează în faţa uşii de la intrare. De asemenea, când mergem cu copiii noştri la cafenea sau să mănânce o prăjitură, copilul meu sau al dumneavoastră, al cetăţenilor, e pus în pericol pentru că este obligat să inhaleze fumul de ţigară”, a declarat deputatul UDMR Mate András.

(Mediafax)

Publicitate
Publicitate
banner we radio