Ştiri locale

FOTO. Ursoaică cu doi pui, în \”vizită\” la Bicfalău

Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a postat vineri seară pe facebook mai multe fotografii care prezentau o ursoaică cu cei doi pui venită foarte aproape de zona locuita a satului Bicfalău. Redăm mai jos integral postarea primarului:

\”În această seară, în jurul orei 21, satul Bicfalău a fost vizitat de către o familie de urşi. Ursoaica cu cei doi pui au pătruns în apropierea caselor de locuit şi vizibil nu erau deranjaţi de strigătele oamenilor. Totuşi s-au răzgândit şi în loc să pătrundă în localitate s-au întors în pădure. Am sunat pe numărul de telefon 112, precum am apelat şi la Asociaţia de vânătoare Harghita-Sud. Cei de la asociaţia au fost foarte operativi şi prompt, au venit la faţa locului şi au uzat mai multe focuri de armă pentru îndepărtarea fiarelor.
Am stat şi am cugetat, mă întrebam?
Pe lângă numeroase daune provocate de animale sălbatice în culturile de câmp ale agriculturilor care nu prea sunt compensate, pe lângă teroare pe care le trăiesc oamenii de zi de zi datorită urşilor care intră în gospodăririle lor şi provocă pagubă şi suferinţe, ce anume mai trebuie să se întâmplă în ţara asta pentru deşteptarea legislatorii noştri să vadă clar că birocraţii din Bruxelles mai degrabă slujesc politica protecţia vânatului în Europa de est şi nu drepturile şi siguranţa oamenilor de aici. Iar dacă parlamentarii noştri, în materia vânatului „nu poate” să adopte legi „mai apropiate” de siguranţa locuitorilor din satelor montane, măcar să vină cu gestul de a oferii spre „păstrare” o parte din populaţia urşilor şi a mistreţilor către ţările alpine cu dedicaţia „dreptul de acces liber către zonele de locuit”. Şi poate, că numai în această situaţie vom putea avea şi noi sentimentul de securitate şi o producţie agricole nedistrusă de animale sălbatice.\”

Publicitate

Publicitate
Publicitate
banner we radio