Ştiri

FOTO. Sute de incendii de vegetaţie într-o singură zi

476 de incendii au mistuit, în ultimele 24 de ore, sute de hectare de vegetație uscată și mai multe gospodării din întreaga țară.

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.

Publicitate

Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, IGSU reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

– Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

– Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

– Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;

– Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

– Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice.

Sursa: Facebook  / IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Foto: Ghiveci Sebastian – 14 ani – GSP edit.

\"Pompieri \"Pompieri \"Pompieri \"Pompieri \"Pompieri \"Pompieri \"Pompieri

Publicitate
Publicitate
banner we radio