Ştiri locale

Reportaj. Lacul de la Gară, între Aqua Park şi Centru de activităţi pentru copii

Locuitorii orașului Sfântu Gheorghe își amintesc cu plăcere de anii când, în zona Gării, la restaurantul construit pe o mică insulă în mijlocul lacului artificial de la intrarea în oraş, puteai mânca „o prăjitură bună”, dar și de „lebedele” cu care puteai face o plimbare pe lac, sau de iernile în care puteai patina pe gheața formată acolo. Nu sunt mulți cei care mai au amintiri cu lacul de la Gară, însă toți cei cu care am vorbit ne-au spus același lucru: „trebuie făcut ceva!”

„Ar putea fi transformat într-un punct de atracție turistică. Singura amintire pe care o am cu lacul este de acum aproximativ 20 de ani, cand s-au înecat doi copii, care se dădeau cu sania în zonă”, ne-a spus un domn care lucrează în zonă.

O tânără spune că deși nu prea are amintiri din timpul în care zona de agrement era „vie”, i-ar plăcea să vadă „repus pe picioare” restaurantul din mijlocul lacului: „Orice investiție în sensul reabilitării și revitalizării acelei locații mi se pare oportună. Mi-ar plăcea, de exemplu, să se repună pe picioare un restaurant în mijlocul acelui lac, și să se creeze o locație frumoasă pentru petrecerea timpului liber. Amintiri nu prea am legate de acest lac. Foarte rar m-am plimbat pe malul lui, când deja nu se mai întâmpla nimic interesant acolo.”

Propuneri au venit şi în mediul online pe pagina noastră de Facebook, mulţi dintre locuitori spunând că şi-ar dori să poată face plimbări cu hidrobicicleta după reamenajarea zonei de agrement, să vadă proiecţii sau spectacole, sau chiar să se poată bucura de un Aqua Park la intrarea în oraş:

„Cu ajutorul câtorva utilajele s-ar putea curăţa şi chiar coborî nivelul lacului cu 50-70 cm. Ar putea fi schimbate şi pompele vechi cu unele noi cu un consum mai mic de energie. Amenajarea pe insulă a unei cofetării, hidrobiciclete… Ar fi o atracţie deosebită pentru perioada verii”, spune un localnic.

Un tânăr are o altă idee: „Transformarea lui în Aqua Park. Zone cu căsuțe, restaurant, cabinet medical, proiecții video laser, scenă pentru spectacole”, fiind completat de un alt utilizator: „Ceva de genu cum e Paradisul Acvatic din Brașov ar fi super pentru tot județul Covasna”.

„Având în vedere că sunt copii mulți şi la noi în oraş, vin cu ideea unui centru de activităţi pentru copii de diferite vârste, ca să nu mai mergem în Braşov”, spune o altă cititoare a paginii de Facebook We Radio.

„Lacul de la gară este una dintre emblemele oraşului nostru, şi dacă se va amenaja ceva frumos, va deveni una din cele mai frumoase atracţii ale oraşului. Aşa că aşteptăm cu nerăbdare reamenajarea lacului, pentru a ne bucura de frumuseţea locului. Spor la treabă celor în măsură!”, spune altcineva.

Și important e că se vrea. Autoritățile locale au anunțat că organizează un concurs de idei pentru reamenajarea zonei de agrement, lăsate în paragină în ultimii ani, și pun la bătaie și un premiu, în valoare de 3.500 de lei (detalii AICI). Dar cum spune și o vorbă românească: mai e mult până departe, iar lucrurile nu sunt atât de simple. Primăria spune că e nevoie și de sustenabilitate, pentru că, în primul rând, lacul este la un nivel mai ridicat decât Râul Olt, apa este pompată, iar în al doilea rând, din cauza faptului că fundul lacului nu este izolat, apa se pierde.

Lacul artificial din Sfântu Gheorghe a fost amenajat în urmă cu peste patru decenii, pe un teren de aproximativ trei hectare aflat în vecinătatea Râului Olt, la intrarea în municipiu. În mijlocul lacului, astăzi secat, există şi o mică insulă, unde a funcţionat un restaurant, aflat acum în paragină. Autorităţile locale intenţionează să obţină fonduri europene pentru reamenajarea şi revitalizarea acestei zone.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio