Ştiri locale

FOTO. Propunere USR Covasna: Un nou parc în cartierul Simeria din Sfântu Gheorghe

Filiala USR Covasna va veni în perioada următoare cu o serie de analize urbanistice, peisagistice, idei constructive care ar putea duce prin investiții minime la crearea unui mediu urban mai prietenos în mun. Sfântu Gheorghe.

Pentru început, conducerea USR a prezentat propunerea pentru un nou parc în cartierul Simeria, unul dintre cele mai aglomerate din oraş.

Publicitate

Redăm mai jos comunicatul USR Covasna pe această temă:

„Municipiul Sfântu Gheorghe stă rău la capitolul parcuri urbane, avem doar un singur „parc”, Parcul central Elisabeta, care în alte orașe ar fi catalogat ca fiind un simplu scuar sau parc de cartier. Iar în rest avem doar fâșii verzi printre blocurile de locuințe. Zonele folosite cel mai des de către locuitorii orașului ca parcuri sunt zonele „reziduale” ale orașului precum lunca Oltului, dealurile din Simeria, drumul spre Șugaș Băi, zona poligonului, etc. Zone ce nu au fost proiectate ca parcuri, dar necesitatea locuitorilor de a petrece timp în aer liber, mai ales după perioada COVID, le-a definit ca atare.

Cartierul Simeria este unul dintre cartierele cu cea mai mare densitate de locuitori din oraș. Tot aici sunt localizate numeroase instituții publice, grădinițe, școli, spitalul județean, săli de sport, universitate.

Fiind o zonă cu o configurație urbană atât de complexă, o zonă verde, o zonă de „dilatare”, un parc, este primordial a fi creată.

Între oraș și natură.

O zonă pe care am identificat-o pentru o asemenea amenajare este terenul cuprins între străzile Pădurii la Sud și Vest, strada Lósy-Schmidt Ede la Nord și la Est de străzile Béla Bartók si strada Ghioceilor. O zonă aflată într-o vale naturală, o pajiște neatinsă, o zonă tampon între oraș și pădurea dinspre Șugaș Băi. (a se vedea planul de amplasament și planul de propunere).

Oamenii vin, doar trebuie să le facem parcul.

Propunerea noastră vrea să valorifice o zonă deja folosită de locuitorii orașului dar care nu prezintă nici un fel de infrastructură care să valorifice la maxim potențialul unui asemenea spațiu. Propunerea noastră, în primă fază, dorește să curețe zona, să definitiveze traseele pietonale principale și să amplaseze dotări precum bănci, umbrare.

Ulterior spațiul ar fi dezvoltat treptat, organic, în funcție de feedback-ul obținut de la locuitori.

Cooperativ și ludic.

Amenajarea acestui spațiu se poate realiza cu minimum de efort, costuri, birocrație și poate să devină subiectul unor tabere interdisciplinare de peisagistică, arhitectură, design, biologie, etc.

Se dorește a fi un „sandbox” (nisipar), unde profesioniștii dar și cetățenii voluntari să își pună în valoare ideile, un loc de joacă pentru toată lumea.”

Publicitate
banner we radio