Ştiri

FOTO. Incendiu de amploare într-un bloc turn din Londra. Mai multe persoane au murit

UPDATE ora 13:

Politia metropolitana a confirmat deocamdata decesul a 6 persoane, dar se asteapta ca numarul sa creasca.

Publicitate

Un frigider care ar fi explodat și materialele folosite pentru renovarea fațadei clădirii, în urmă cu un an, ar fi principalele cauze ale incendiului, relatează BBC News. Brigada Pompierilor din Londra spune însă că deocamdată nu se poate pronunța asupra cauzelor care au dus la izbucnirea flăcărilor.

Compania care s-a ocupat de renovarea fațadei spune că nu știe dacă există o legătură directă între modul și rapiditatea cu care s-au propagat flăcările și materialele folosite la renovare.

Cu toate acestea, blocul turn a fost încadrat în categoria de risc mediu de incendiu, după ce a fost renovat. În plus, în urmă cu trei ani, locatarii au ridicat mai multe probleme și îngrijorări cu privire la siguranța clădirii în caz de incendiu, însă solicitările lor au rămas fără răspuns.

_________________________

UPDATE ora 10:

Purtătorul de cuvânt al pompierilor din Londra a declarat că echipajele au ajuns la locul incendiului după 6 minute de la primul apel și a confirmat că există mai mulți morți în incendiul violent care a cuprins blocul. Numărul victimelor nu a fost încă anunțat, din cauza \”complexității clădirii\”, scrie The Guardian.

\”Este un incident fără precedent. Nu am văzut așa ceva în 29 de ani de când sunt pompier. Colegii mei lucrează din greu în aceste momente pentru a stinge incendiul. Este un incendiu de proporții, care a afectat aproape toate cele 24 de etaje ale blocului, mai puțin primele 2 etaje.

Din păcate, pot confirma că există mai mulți morți. Nu pot spune care este numărul acestora deocamdată, întrucât clădirea este una complexă și de dimensiuni mari. Ar fi greșit să facem speculații acum\”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor.

________________________

Un incendiu uriaş a cuprins în marţi noaptea un întreg bloc de locuinţe din nord-vestul Londrei. Primele apeluri de urgenţă au fost făcute în jurul orei locale 1:00 (3:00 ora României). Potrivit BBC, blocul este în pericol să se prăbușească.

Aproximativ 30 de oameni au ajuns la mai multe spitale din Londra, în urma incendiului.

Flăcările s-au răspândit de la etajul doi al clădirii, până la etajul 27, ultimul. Focul nu a fost încă stins, nici la mai bine de şapte ore de la izbucnirea sa, în ciuda eforturilor celor 200 de pompieri. 40 de autospeciale pentru stingerea incendiilor şi 20 de ambulanţe sunt la faţa locului.

Sute de locatari au reuşit să iasă la timp din apartamente, au spus martorii oculari pentru presa britanică. Presa britanică scrie despre oameni blocaţi în locuinţe, dar informaţia nu este confirmată de autorităţi. Martorii au relatat că au auzit ţipete de ajutor, aşa că mai multe echipe de intervenţie cercetează acum clădirea.

Sute de locatari au reuşit să iasă la timp din apartamente și au povestit ce au văzut:

„Era fum peste tot, chiar peste tot. Erau oameni jos, erau bucăţi care cădeau din blocului în flăcări, oameni care ţipau. Oamenii încă dormeau la etajele superioare şi nu ştiau ce se întâmplă. Nici nu sunt sigur dacă jumătate dintre ei au putut reuşit să scape, ca să fiu sincer. Erau copii la geamuri, oameni care aprindeau lanternele de la telefoane ca să ceară ajutor. Pompierii nu au putut să ajungă sus.”

„Am auzit unii oameni care au strigat după ajutor, pe la etajele 19-20. Făceau semnale cu lanternele, dar acum s-au oprit. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei, dacă sunt teferi sau nu. A fost oribil. Aşa un foc nu am mai văzut niciodată.”

O şosea a fost închisă din cauza fumului gros, care a acoperit zona din jurul blocului în flăcări.

Clădirea a fost construită în 1974 şi a fost renovată recent. Are un total de 120 de apartamente, potrivit informaţiilor de la autorităţile locale. Nu se cunoaşte până acum cauza incendiului.

Publicitate
banner we radio