Ştiri

FOTO. Cum sunt făcute bomboanele M&M\’s

Mulţi dintre noi am auzit de M&M’s şi unii adoră micile bomboane colorate din ciocolată, însă puţini ştiu ce presupune procesul de fabricare. Jurnaliştii de la Business Insider au făcut o incursiune într-una dintre cele mai mari fabrici şi au urmărit îndeaproape fiecare pas până când pungile cu bomboane sunt gata să ajungă pe rafturile magazinelor.

O echipă de jurnalişti ai publicaţiei Business Insider a vizitat campusul Mars Chocolate North America, din Hackettstown, New Jersey, care s-a deschis în anul 1958 şi numără peste 1.200 de angajaţi. Un lucru interesant pe care jurnaliştii l-au aflat este că brandul M&M’s a fost fondat de Forrest E. Marte în anul 1941 şi că acestea au fost primele bomboane care au ajuns în spaţiu, în 1982.

Leighanne Eide, directoarea campusului, i-a ghidat pe jurnalişti prin imensa fabrică şi le-a explicat fiecare pas al procesului. Vă prezentăm în continuare detalii din culisele fabricării delicioaselor bomboane.

Mirosul de ciocolată se face simţit de la o distanţă considerabilă.

\"01\"

La intrarea în fabrică, jurnaliştii au fost rugaţi să renunţe la toate bijuteriile. Angajaţii nu au voie să folosească lac de unghii, iar cei care o fac trebuie să poarte mănuşi. De asemenea, vizitatorii au fost obligaţi să poarte un halat de laborator, la fel ca restul angajaţilor, au primit pălării, ochelari de protecţie, dopuri pentru urechi şi plase de păr.

\"02\"

Orice persoană care pătrunde în frabrică este obligată să se spele pe mâini, chiar dacă poartă mănuşi.

\"03\"

Pe holurile fabricii sunt desenate celebrele personaje M&M’s.

\"04\"

„Amestecarea şi temperatura ciocolatei sunt cheia“, a explicat Eide. Prima parte a procesului este reprezentată de amestecarea ingredientelor pentru ciocolată.

\"05\"

Ciocolata este apoi trimisă la standardizare, unde este lăsată la temperatura corectă şi necesară pentru a crea forma dorită pentru bomboanele M&M’s.

\"06\"

Bobiţele de ciocolată sunt trimise prin tuneluri de răcire pentru procesul de colorare.

\"07\"

Odată ce bobiţele s-au răcit, începe colorarea – un proces destul de rapid.

\"08\"

Culorile celebre sunt galben, roşu, verde, maro, portocaliu şi albastru, aceasta fiind şi cea mai nouă, introdusă în anul 1995, după ce consumatorii au votat-o.

\"09\"

Pentru arahidele M&M’s, nucile – care sunt furnizate în cea mai mare parte din regiunea de sud-est a Americii – trec mai întâi printr-un proces de prăjire. Apoi, ele sunt stropite de trei ori cu ciocolată.

\"10\"

„Milioane de bomboane M&M’s sunt fabricate aici în fiecare zi“, spune Eide. Fabrica are aproximativ 43.000 de metri pătraţi, este extrem de zgomotoasă şi dulce mirositoare. „Mirosul îţi intră în haine şi s-ar putea să fie plăcut acum, dar odată ce ajungi acasă începe să miroasă a lapte“, a explicat un angajat.

\"11\"

O mare parte a procesului este secret şi jurnaliştii nu au putut face fotografii, neavând nici acces în unele zone. „Pentru o bucăţică atât de mică de ciocolată, procesul este surprinzător de sofisticat“, explică Eide. „Nu putem dezvălui toate detaliile din spatele procesului de producţie pentru că vrem să păstrăm magia şi misterul. De exemplu, toată lumea vrea să ştie cum este plasată litera M pe toate bomboanele, dar asta rămâne un secret de top“, a declarat Eide.

\"12\"

Odată ce iniţiala este plasată pe fiecare bomboană, acestea sunt ambalate şi trimise în întreaga lume.

\"13\"

„Bomboanele M&M’s de astăzi au un gust la fel de bun ca primul model, produs în 1941, iar acesta este un rezultat al atenţiei mari pe care o acordăm livrării unui produs consistent şi de o calitate remarcabilă“, susţine Eide.

De la început până la sfârşit este nevoie de 10-12 ore pentru a crea o singură pungă de M&M’s.

\"14\"

Publicitate
banner we radio