Ştiri locale

FOTO. Consiliul Local Covasna a aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea Centrului balneoclimateric

Primăria Covasna continuă demersurile pentru construirea centrului balneoclimateric multifuncţional, care ar urma să se întindă pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, în apropierea pârtiei de schi din stațiune.

Consiliul Local a aprobat, în ședința de vineri, studiul de fezabilitate al proiectului. Centrul ar urma să cuprindă, printre altele, un ștrand, bazine interioare şi exterioare, spaţii de alimentaţie publică şi de agrement, terenuri de sport şi de joacă pentru copii, o zonă de SPA şi wellness, saune, hidromasaj, camere pentru masaj şi relaxare.

Publicitate

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, primarul stațiunii, Gyerő József, și-a exprimat convingerea că odată realizat centrul va contribui şi mai mult la dezvoltarea oraşului şi a turismului în zonă.

„Am făcut un nou pas necesar dar şi foarte important pe drumul înfiinţării Centrului balneoclimateric multifuncţional (wellness, spa) în oraşul Covasna. (…) În şedinţa de Consiliu Local de vineri a fost aprobat în sfârşit studiul de fezabilitate realizat de către firma de proiectare SC NOVELTY AE din Bucureşti. Această documentaţie conţine indicatorii tehnico-economici ai obiectivului, respectiv propunerile pentru soluţiile de arhitectură, rezistenţă, instalaţii şi de sistematizare a terenului. Filozofia de bază a studiului şi propunerile sale concrete pun în evidenţă şi valorifică, într-o formă inedită, originală şi profesionistă resursele naturale şi terapeutice endogene ale oraşului Covasna (…) Am convingerea că în ipoteza transformării visului în realitate, această adevărată mândrie a localităţii şi a judeţului va aduce o certă schimbare de paradigmă în turismul întregii microregiuni!”, a scris edilul.

„Până la atingerea scopului, calea e încă lungă…”

Valoarea investiției a fost estimată la peste 56 de milioane de lei, iar cheltuielile pentru viabilizarea amplasamentului, inclusiv cele pentru alimentarea cu energie electrică, gaz metan, asigurarea resursei de apă minerală şi gaz mofetic, cheltuielile neeligibile şi cofinanţarea celor eligibile intră în sarcina Primăriei şi reprezintă „o povară foarte mare care va greva bugetul local”, astfel că se caută soluții pentru finanțarea proiectului prin programe guvernamentale sau externe.

„Până la atingerea scopului calea este încă lungă. Urmează munca de tranşee în vederea obţinerii finanţării pentru proiectare şi executarea lucrărilor de construire (12 milioane de euro este o sumă imensă). Până la sfârşitul acestui an vom înainta  studiul şi solicitarea de finanţare către Ministerul economiei – Direcţia generală turism, şi către Compania Naţională de Investiţii. Sper ca până la mijlocul anului viitor să fie evaluată cererea noastră şi să avem şansa semnării unui contract de finanţare. Ne bizuim şi pe sprijinul parlamentarilor din judeţ. În cazul unui insucces în faţa instituţiilor guvernamentale, avem în vedere şi planuri alternative de acţiune”, a mai scris primarul.   

Gândit pentru a pune în valoare cele 3 elemente primordiale: pământ, apă și aer

Terenul va fi împărţit în două parcele de două, respectiv un hectar, pe prima urmând să fie construit centrul balnear, iar pe suprafața de un hectar va fi construit un hotel cu o capacitate de peste o sută de locuri, cu acces pentru clienţi către centrul balnear.

Potrivit documentației aprobată de Consiliul local, clădirea şi amenajările propuse vor contribui la valorificarea cadrului natural, punând în valoare relieful şi priveliştea oferită de amplasament. Viitorul centru va valorifica factorii terapeutici naturali de care dispune staţiunea (apa minerală, gazul mofetic şi aerul puternic ionizat), proiectul fiind gândit pentru a pune în valoare elementele primordiale, respectiv pământul, apa și aerul.

„Clădirea Centrului Balneoclimateric Multifuncţional Covasna este alcătuită ca un ansamblu de pavilioane care urmează panta terenului (…) La nivel vizual, cele 3 elemente primordiale se materializează prin intermediul gradului de opacitate al faţadelor. Baza – având ca simbol pământul, va fi elementul de stabilitate al ansamblului, fiind reprezentat de un grad mare de opacitate şi include funcţiuni pentru care lumina naturală nu este necesară (wellness, nod de circulaţie, vestiare şi grupuri sanitare). Centrul, căruia îi este alocat simbolul apei, este zona care utilizează jocurile de lumină naturală filtrată şi care serveşte ca element de design interior pentru experienţele SPA. Vârful – având ca simbol aerul, aduce elementul de libertate, comunicare, imaginaţie, este zona reprezentată de un grad mare de transparență, faţada făcându-şi simţită prezența cât mai puţin – preponderent sticlă”, se arată în studiul de fezabilitate.

Noul centru ar urma să ofere locuri de muncă pentru 60 de persoane, numărul angajaților urmând să fie suplimentat cu încă 14 în perioada sezonului estival (4 luni pe an).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio