FOTO. Canionul 7 Scări a fost închis după ce gheaţa a distrus una dintre pasarele
Canionul Șapte Scări a fost închis pentru vizitatori, după ce o cădere masivă de blocuri din gheață a distrus pasarela nr.1, a precizat, pentru Agerpres, Cristian Popa, reprezentantul Regiei Locale a Pădurilor Săcele, care administrează obiectivul turistic.
\”Ne pare rău pentru turiștii care doresc să viziteze canionul, dar nu este posibil. O cădere masivă de blocuri din gheață a distrus pasarela nr.1 și a trebuit să-l închidem pentru vizitatori, din 11 februarie. Am pregătit materialele, este vorba despre niște ancore pentru a interveni, dar temperaturile scăzute nu ne permit acest lucru. Este nevoie de cel puțin cinci grade cu plus, pentru a lucra în interior. În câteva zile se poate remedia problema apărută, doar dacă ne permite vremea\”, a declarat Popa.
Canionul Șapte Scări din Masivul Piatra Mare, în apropiere de Brașov, este considerat un loc unic în țară cu căderi succesive de apă ce se prăvălesc pe pereții verticali, cățărări de zeci de metri pe scări înclinate sau verticale, dar și cu un zgomot asurzitor al apei.
Canionul a fost reabilitat în totalitate și redeschis în noiembrie 2013. Scările și pasarelele sunt din fier zincat, 100% mai sigure pentru turiști. În cuprinsul canionului există șapte cascade, cea mai înaltă fiind de 35 de metri. Frumusețea canionului constă în desele schimbări de direcție, care împiedică privirea să cuprindă în ansamblu tot canionul, astfel că nu știi la ce să te aștepți în continuare.
Obiectivul turistic reprezintă niște scări săpate în calcar, având o lungime de 160 de metri și o diferență de nivel de 60 de metri, la o altitudine de 950 de metri. Defileul este format din șapte trepte între 2,5 și 15 metri, care îi dau numele, și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Șapte Scări, afluent al râului Șipoaiei, este crescut.
Locul unde îţi alegi mireasa
Canionul are şi o legendă veche care se transimite din generaţie în generaţie. Se spune că acest canion era locul de promenadă al mocanilor din satul Baciu (Săcele). Legenda spune că tinerii feciori din sat îşi supuneau iubitele la două probe. Una era să le aducă în plimbare până la canion să vadă dacă sunt puternice şi nu cedează fizic. Apoi, după ce urcau împreună cele şapte scări, stăteau o noapte deasupra canionului. Dacă nu se certau deloc, atunci erau meniţi să fie împreună toată viaţa.
Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă). În perioasa de iarnă poate fi vizitat doar în weekend între orele 10.00 şi 17.00. În zilele de 2 şi 3 ianuarie 2017 canionul va fi deschis doar între orele 12.00 şi 16.00. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi studenţi.