Ştiri locale

FOTO. 2.000 de copii din Sfântu Gheorghe au început programul „Inițiere în sport”

La inițiativa Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe și în parteneriat cu Asociația Sport Club „Pinguinii Regali” s-a născut programul „Inițiere în sport”, scopul fiind, exploatând posibilitățile oferite de noua Arenă Sepsi, să se pornească un program de promovare a unui sport de masă pentru copiii mici.

În cadrul unei conferință de presă neobișnuită, primarul Antal Árpád, managerul de proiecte Miklós Ervin și colegii din presă i-au însoțit joi pe copiii din grădinița Árvácska și din grădinița din strada Kőrösi Csoma Sándor în Arena Sepsi pentru activitatea lor sportivă săptămânală.

Publicitate

Primarul Antal Árpád consideră că inițiativa are o importanță majoră și a accentuat faptul că în foarte multe cazuri îmbolnăvirile sunt rezultatele modului static de viață. Cu posibilitatea actuală, prin educația sportivă, prin faptul că sportul va deveni mai îndrăgit, în mod evident va crește o generație care va fi răspunzătoare pentru starea ei de sănătate și poate fi un model de urmat pentru prietenii și familiile lor.

Managerul de proiect Miklós Ervin, reprezentantul Asociației Sport Club „Pinguinii Regali” a relatat că în inițiativa lor au luat legătura cu toți copiii din oraș care aparțin aceleiași categorii de vârstă, și deși în Sfântu Gheorghe programul a fost lansat de către Asociația Sport Club „Pinguinii Regali”, nu este vorba doar de hochei pe gheață. Denumirea programului este „Inițiere în sport”, astfel copiii vor avea ocazia să cunoască rădăcinile celor mai diferite activități de sport. Aici, totul începe într-adevăr de la bază, chiar și patinajul va începe cu „cunoașterea” gheții, adică copiii se vor plimba pe gheață, se vor așeza pe gheață și vor juca pe ea, și numai după aceea începe patinajul propriu-zis.

Inițiativa se adresează copiilor din grupa mare din grădiniță, din clasa pregătitoare și copiilor din clasa I care provin din instituțiile de învățământ din Sfântu Gheorghe, atingând astfel circa 2.000 de copii. La stabilirea grupului țintă au fost importante punctele de vedere ale specialiștilor, conform cărora această vârstă este cea perfectă pentru a începe sportul.

Programul acoperă cu activitate sportivă șase luni din fiecare an școlar și va avea loc în Arena Sepsi. În acest sens, octombrie și noiembrie vor fi lunile dedicate sporturilor de sală, rolul principal în perioada decembrie – aprilie îl vor avea patinele, iar în mai – iunie copiii se vor mișca din nou în sală.

Pentru desfășurarea programului sportiv a fost nevoie de parteneriatul instituțiilor educaționale cât și al părinților. În perioada premergătoare, fiecare copil în cauză a trecut printr-o examinare medicală generală, care s-a efectuat de către echipa Asociației Sport Club „Pinguinii Regali”. Tot în competența asociației va intra și rezolvarea transportului copiilor de la instituțiile educaționale la Arenă și înapoi. Vor fi curse regulate cu autobuze în fiecare oră de la grădinițe și de la școli, care vor transporta 2-3 grupe. La sosire copiii și învățătorii vor fi așteptați de către membrii Asociației „Pinguinii Regali”.

În prima săptămână a programului vizitatorii au făcut turul arenei, a fost prezentat regulamentul de ordine interioară, respectiv regulile cu privire la activitățile comune de sport. De atunci copiii, prin îndrumarea antrenorilor școlilor și asociațiilor sportive din oraș, participă la activități sportive regulate, săptămânal 50 de minute.

Reprezentanții „Pinguinii Regali” au relatat că părinții să nu se aștepte la un antrenament clasic, ci în aceste ore se va pune accent pe educația sportivă, aici copiii vor învăța coordonarea mișcărilor, echilibru, ținută corectă a corpului.  Am mai aflat că în timp cercul ofertelor se va completa și activitățile sportive vor deveni accesibile și pentru copii din alte categorii de vârstă.

Aproape 2.000 de copii sunt incluși în program care nu va fi activ în perioada vacanțelor, iar în timpul iernii se va practica patinajul. Echipamentul necesar pentru patinaj, atât casca cât și patinele, va fi asigurat de către Asociația Sport Club „Pinguinii Regali”, iar unde există posibilitatea, sunt primite cu drag și echipamentele aduse de acasă.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Foto: Henning János

Publicitate
Publicitate
banner we radio