Ştiri locale

Fostul deputat Octavian Goga, plasat sub control judiciar alături de fiul său

Procurorii au decis plasarea sub control judiciar a celor 3 bărbați din județul Covasna, cercetați în dosarul de evaziune fiscală și înșelăciune instrumentat de Parchetul de pe Lângă Tribunalul Mureș.

Este vorba despre fostul deputat de Covasna, Octavian Goga, fiul său și un alt bărbat care au fost duși la audieri în urma perchezițiilor derulate luni dimineață în București și alte 13 județe printre care şi Covasna.

Publicitate

Anchetatorii au descins la mai multe adrese din localitatea Vâlcele de unde au ridicat documente contabile, înscrisuri şi mai multe mijloace de stocare a datelor informatice, iar cei trei bărbați cu vârste cuprinse între 24 şi 50 de ani au fost reținuți inițial pentru 24 de ore.

„Au fost plasați sub control judiciar, asta înseamnă că pentru o perioadă de 30 de zile persoanele respective trebuie să respecte anumite interdicții instituite în ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar. Una dintre obligațiile pe care trebuie să le respecte este de a se prezenta de fiecare dată când sunt citați la audieri de către organele de urmărire penală”, a precizat pentru We Radio, prim-procurorul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Mureș, care coordonează ancheta.

Anchetatorii au stabilit că din 2016 şi până în prezent, în calitate de administrator pentru șase societăți comerciale, Octavian Goga ar fi desfășurat relații comerciale fără evidențierea acestora în contabilitate.

Pentru a obține anumite beneficii fiscale, fostul deputat ar fi înregistrat facturi fiscale fără conținut real şi, sprijinit de funcționarul unei bănci, ar fi obținut credite bancare, fără respectarea reglementărilor în vigoare.

Ulterior, banii ar fi fost folosiți atât în cadrul societăților, cât și în scop personal de către persoanele bănuite a fi implicate în activitatea infracțională.

Surse judiciare ne-au precizat că față de niciun angajat al unei instituții bancare nu au fost formulate acuzații în acest dosar, însă „ancheta va clarifica împrejurările și motivele pentru care au fost efectuate anumite tranzacții și operațiuni comerciale”.

Prejudiciul în acest caz urmează să fie stabilit după administrarea probatoriului.

În cazul în care acuzațiile din dosarul de evaziune fiscală și înșelăciune vor fi probate, fostul deputat de Covasna riscă revocarea suspendării condiționate din primul dosar.

Reamintim că în 13 martie 2018, instanţa l-a condamnat pe Octavian Goga la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio