Ştiri locale

A fost prelungit termenul de plată pentru vechimea în muncă

Cei care au rămas de ceva vreme fără serviciu și nu au niciun contract de asigurare încheiat cu Casa de Pensii mai pot să își cumpere vechime retroactiv, pe maximum cinci ani în urmă, pe tot parcursul acestui an.

Pentru persoanele care nu mai au loc de muncă, dar nici nu au împlinit vârsta de pensionare și nu se pot pensiona nici măcar anticipat, legiuitorii au prelungit termenul până la care pot să își cumpere retroactiv această vechime. Legea nr. 186/2016 care prevedea că se pot cumpăra din urmă până la maximum cinci ani de vechime avea aplicabilitate până pe 27 aprilie 2017, astfel că OUG nr. 32 din 20.04.2017 a prelungit până la 31 decembrie 2017 termenul până la care se poate cumpăra vechimea retroactiv.

Publicitate

Condițiile cele mai importante pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care vrea să cumpere vechime retroactiv sunt următoarele:

– persoana să nu fi împlinit vârsta de pensionare la data la care încheie contractul cu Casa de Pensii;

– să nu fi fost asigurată pentru pensii pe perioada pentru care vrea să cumpere vechimea în muncă;

– să nu dețină calitatea de pensionar la data la care solicită plata retroactivă a vechimii.

Legea se adresează persoanelor care nu au împlinit până acum vârsta standard de pensionare conform Legii nr. 263/2010. Pot cumpăra vechime în muncă toți cei care în ultimii 5 ani anteriori încheierii contractului de asigurare nu au avut un contract de muncă, deci nu au fost asigurați, sau au avut perioade fără contract de muncă.

Cei care vor să cumpere vechime în muncă trebuie să fie foarte atenți și să își facă singuri niște calcule minime. În cazul în care au deja vârsta prevăzută de lege și vor să iasă la pensie, stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare, pentru cei care vor să iasă la limită de vârstă este de 35 de ani pentru bărbați, iar pentru femei crește gradual în funcție de data nașterii. Acest stagiu complet necesar la pensionare este trecut în anexa nr. 6 la Legea pensiilor. Așadar, cei care vor să iasă la pensie cumpărând vechime retroactiv trebuie să aibă minimum 15 ani lucrați, cu tot cu această vechime achiziționată. Cei care își fac calculele să iasă la pensie anticipată parțial trebuie să știe că au nevoie de stagiul complet de cotizare (este de 35 de ani la bărbați și, în prezent, stagiul complet este de 30 de ani și câteva luni la femei și crește gradual).

Dacă o persoană are ca vechime și câțiva ani lucrați legal în străinătate, atunci acei ani vor conta atunci când se totalizează vechimea persoanei în cauză.

De asemenea, dacă o persoană a împlinit vârsta de pensionare în ultimii cinci ani, dar mai are nevoie de mai mulți ani de vechime pentru a se pensiona, atunci cumpără vechimea retroactiv până la data împlinirii vârstei standard de pensionare, iar pentru diferența de vechime poate încheia alt contract de asigurare cu Casa de Pensii și poate plăti lunar de acum înainte minimum 288 de lei pe lună, pentru a fi asigurat la pensii.

Efortul financiar este consistent pentru cei care își cumpără vechime. Suma de plată pentru o persoană care vrea să cumpere vechime pe cinci ani în urmă este de circa 15.000 de lei.

O persoană care a rămas fără serviciu și nici nu a fost asigurată în ultimii ani trebuie să meargă la Casa Județeană de Pensii Covasna, parter, camera nr. 6, cu actul de identitate și să depună o cerere tip. Casa de Pensii verifică în sistem dacă acea persoană a fost asigurată sau nu în ultimii ani pentru care solicită cumpărarea de vechime, dar nu mai mult de cinci ani. Persoanele care lucrează în străinătate pot să împuternicească pe cineva din țară, cu procură specială, iar acel împuternicit poate să depună cererea în numele titularului la Casa Județeană de Pensii Covasna, iar plata sumelor se poate face prin virament în contul indicat de Casa de Pensii, într-o singură tranșă sau în mai multe. La data la care se plătește ultima tranșă, atunci se confirmă vechimea în muncă pentru perioada achiziționată. Dacă o persoană plătește doar două-trei tranșe din suma totală și nu își mai permite să achite ultima sau ultimele tranșe, atunci va beneficia de vechime în muncă doar pentru perioada pentru care a achitat banii.

Compartimentul comunicare

CJP Covasna

Publicitate
banner we radio