Ştiri locale

Fost poliţist covăsnean, condamnat definitiv pentru şantaj

Un fost poliţist din judeţul Covasna a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, printr-o sentinţă definitivă pronunţată recent de Curtea de Apel Braşov, informează reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

Reprezentanţii instituţiei au precizat că, în perioada în care a ocupat funcţia de şef al unui post de Poliţie din judeţul Covasna, persoane în cauză a întocmit, cu bună ştiinţă, un dosar penal pentru o infracţiune neprevăzută de lege.

Publicitate

„În fapt, în luna iulie 2017 a avut loc un eveniment rutier, fără victime, în care au fost implicaţi conducătorii a două autovehicule, respectiv un tractor agricol pentru care legea nu solicita înmatriculare şi un autoturism. Întrucât pentru tractorul neînmatriculat nu se deţinea nici RCA, autorul accidentului a convenit cu partea păgubită să încheie o înţelegere amiabilă şi să nu se mai prezinte la poliţie. Despre această decizie l-a informat şi pe şeful postului de poliţie competent teritorial. A doua zi după producerea accidentului însă, persoana păgubită l-a rugat pe şeful postului de poliţie să o ajute să-şi recupereze paguba, respectiv contravaloarea reparaţiilor autoturismului. În acest sens, poliţistul, deşi ştia că tractorul agricol nu trebuia înmatriculat, a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie sau conducere a unui autovehicul neînmatriculat, dispunând efectuarea de cercetări şi începerea urmăririi penale. Astfel, uzând de funcţia şi poziţia sa, inculpatul a administrat probe şi i-a suspendat conducătorului auto al tractorului agricol permisul de conducere pentru neprezentarea la unitatea de poliţie după producerea accidentului soldat cu pagube materiale, deşi fusese anunţat despre acest lucru, insistând ca acesta să îl despăgubească pe celălalt participant cu suma pe care o cerea”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pentru a-l convinge să dea suma de bani cerută, respectiv 3.500 de euro, poliţistul l-a asigurat pe autorul accidentului de faptul că, imediat după ce părţile implicate în accident se vor împăca, va finaliza dosarul penal cu propunere de clasare şi îi va restitui permisul de conducere, în caz contrar existând posibilitatea de a fi trimis în judecată, unde i se vor cere daune morale, iar permisul de conducere va rămâne suspendat pe durata procesului, care poate dura chiar şi un an.

„În luna august 2017, agentul de poliţie s-a întâlnit cu autorul accidentului şi, după ce s-a asigurat că partea vătămată este de acord cu suma de 2.000 euro, a solicitat să-i lase lui banii pentru a-i remite păgubitului, iar a doua zi a finalizat cercetările în dosar şi a întocmit propunerea de clasare a cauzei. Astfel, inculpatul a condiţionat finalizarea dosarului penal cu propunerea de clasare a cauzei şi restituirea permisului de conducere şi a întocmit, cu bună ştiinţă, un dosar penal pentru o infracţiune neprevăzută de legea penală, la rugămintea păgubitului, pentru ca acesta să primească în final, în mod injust, suma de 2.000 euro de la autorul accidentului”, precizează reprezentanţii DGA.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unui denunţ depus la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna, în cauză poliţiştii anticorupţie ai DGA – SJA Covasna fiind delegaţi de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna să desfăşoare activităţi de procedură penală.

„Prin hotărârea din 16 septembrie, Curtea de Apel Braşov a menţinut condamnarea persoanei care, la data săvârşirii faptelor, avea calitatea de şef al unui post de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna, la pedeapsa principală de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Condamnarea fusese pronunţată, în primă instanţă, de Judecătoria Întorsura Buzăului, la data de 2 februarie”, precizează DGA.

Totodată, Curtea de Apel Braşov a aplicat inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio