Primul spectacol de teatru din România despre mame adolescente – „Foreplay” ajunge la Sfântu Gheorghe
„Foreplay”, spectacol de teatru documentar pe tema maternității timpurii, porneşte în turneu prin țară iar prima reprezentație va avea loc pe 18 martie 2018, la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, la ora 19.00. Piesa este scrisă și regizată de Ozana Nicolau și a avut premiera în noiembrie 2017, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.
Spectacolul are la bază documentarea fenomenului nașterilor timpurii în România și explorează condiția vulnerabilă a acestor tinere într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiția maternității, iar pe de altă parte, operează cu o percepție stereotipizantă la adresa mamelor adolescente.
Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton (actriță la Teatrul L.S.Bulandra, premiul UNITER pentru debut în 2008) și Voica Oltean (elevă în clasa a XII-a la Liceul Dinu Lipatti și laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul Breaking News). Alături de ele, Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu (actori la Teatrul Mic București și doi dintre inițiatorii Centrului Replika) interpretează, într-un adevărat tur de forță, multiple roluri în poveștile celor două fete.
Spectacolul este construit ca un colaj de documentar, momente de dezbatere cu publicul și episoade ficționalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Piesa dă voce poveștilor de viață ale unor mame adolescente și își propune să aducă în lumină și cauzele mai puțin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susținute de educație sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generațional și modele culturale care fac din fenomenul nașterilor timpurii un fenomen extrem de complex.
„Mijloacele de expresie sunt minimale, dar spectacolul nu şchiopătează din cauza asta. Îl țin în picioare puterea interpretărilor şi piesa bine construită, care urmărește poveștile cu atenție la detalii și fără tezism. Pe scurt, ea nu derapează în vreun plot-twist extraordinar şi nici nu face vreun alt tip de artificiu ca să dovedească măiestria autoarei.
Şi nici n-ar trebui. Tot demersul este unul de sinteză, pe baza unei documentaţii destul de îndelungate – timp de aproape un an, echipa Foreplay a adunat experienţele unor mame adolescente din Bucureşti, Urziceni, Vaslui şi Ploieşti. Acest debut al Ozanei Nicolau (absolventă de regie-film) a pornit de la statisticile care spun că 10% dintre mamele care nasc anual în România (adică 22.000) sunt minore.
Dovada cea mai clară a acestei documentări este un voice-over care apare din când în când, în timp ce un reflector luminează o masă goală (mesele, puse la buza scenei, desemnau, până atunci, spaţiul domestic al fiecărei familii – un fel de puncte focale ale acţiunii scenice). Ceea ce auzim este o înregistrare audio, un interviu cu o fată care născuse primul copil la vârsta de 14 ani care vorbeşte despre căsătoria ei & situaţia familială care o dusese acolo. Ăsta este unul dintre cele mai puternice momente din Foreplay, căci nu e o parte dintr-o poveste ficţionalizată, ci un material pur documentar, integrat în textura spectacolului, dar tratat cu respect – povestea vorbeşte de la sine şi o auzim spusă chiar de persoana care a trăit-o.” – Alex Mircioi, Scena9.
„O parte dintre întrebarile pe care piesa le pune se referă la sarcini nedorite, indiferent de context. E și un moment în care actorii pun pauză și au un dialog cu publicul, iar concluzia e că aproape toți am fost în situația sau avem apropiați în situația de a se confrunta cu sarcini nedorite, copii fără vină, dar care s-au nimerit prost, ca să parafrazez o replică din piesă. Se creează astfel un cerc transgenerational foarte greu de întrerupt, fara terapie. Mergeți și vedeti, e cu emoție, eu mi-am inghițit de câteva ori lacrimile.” – Iulia Marcu
Foreplay
Text și regie: Ozana Nicolau
Cu: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron
Mișcare: Silvia Călin
Scenografie: Mălina Ionescu
Video: Elena Găgeanu
Light design: Radu Apostol
Durata : 1h15
Limita de varsta: 14+
—–
Spectacolul face parte dintr-un proiect trans-media ce îmbină teatrul cu documentarul-web, având ca punct de plecare materialul prezentat și dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul Workshopului “I-doc” din cadrul Festivalului de film documentar „Visions du Reel”, de la Nyon – Elveția.
Ozana Nicolau este licențiată a Universități Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București – secția regie film și absolventă a programelor Berlinale Talent Campus și Locarno Summer Academy. Între prieteni, filmul ei de absolvire, a fost prezentat și premiat în 15 festivaluri internaționale de film precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF. Foreplay reprezintă debutul Ozanei Nicolau în regia de teatru.
—–
Turneul de teatru Foreplay este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Teatrul Andrei Mureșanu – Sfântu Gheorghe, World Vision România, Mame pentru viață, ANES- Agenția Naționala Pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Fundația Tineri pentru Tineri.
Intrarea la spectacol se face gratuit, pe baza unei rezervări la numărul de telefon 0725 112 225.