
Focar de gripă aviară la o fermă cu 65.000 de curcani din Codlea. DSVSA Covasna intensifică măsurile de supraveghere
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a anunțat intensificarea măsurilor de supraveghere și control pe raza județului, după ce autoritățile sanitare brașovene au confirmat un focar de gripă aviară într-o fermă cu peste 65.000 de curcani, din localitatea Codlea. Autoritățile brașovene au anunțat că a fost delimitată o zonă de protecţie şi supraveghere pe o rază de 10 kilometri, fiind dispuse măsuri de restricție severe în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, iar în zona de supraveghere sunt alte 15, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe. Drumurile de acces către aceste ferme au fost restricționate pentru a împiedica o eventuală răspândire a infecției.
Pentru evitarea introducerii virusului gripei aviare în exploatațiile de păsări din județul Covasna, DSVSA Covasna a anunțat că a dispus monitorizarea în permanență a păsărilor domestice și sălbatice de pe întreg teritoriul județului, iar orice suspiciune de boală trebuie să fie raportată în regim de urgență medicului veterinar sau Direcției județene. De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole; iar introducerea și transporturile de animale pe raza județului, fără acordul DSVSA Covasna, sunt interzise.
În cazul gospodăriilor, se recomandă separarea raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, și evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate. Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice.
De asemenea, este interzisă adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice, iar în zona de exploatare a păsărilor domestice se recomandă accesul unei singure persoane (proprietarul exploatației).
Autoritățile sanitare-veterinare recomandă și evitarea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie, dar și folosirea încălțărilor diferite în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice, sau amenajarea unui spațiu special pentru dezinfecția încălțămintei.
„Toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie, sau la mamifere din curtea proprie vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Toate cadavrele de păsări şi mamifere descoperite în locuri publice se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”, a mai transmis conducerea DSVSA Covasna, care mai recomandă evitarea cumpărării de păsări vii și ouă de la comercianții ambulanți.
Valul epidemic de gripă aviară H5N1 a debutat la finalul anului 2021. În luna decembrie a anului trecut, autoritățile sanitare anunțau că Europa se confruntă de mai bine de un an cu „cea mai devastatoare epidemie de gripă aviară din istoria sa”, cu aproximativ 50 de milioane de păsări sacrificate în fermele infectate de virus, bilanț care nu include și sacrificările preventive efectuate în jurul focarelor.
Virusul are un impact devastator din cauza transmisibilității și mortalității, iar situația cea mai gravă ar fi în Marea Britanie, unde numărul infecțiilor înregistrate la păsările de curte, dar și la cele sălbatice, este alarmant.
Gripa aviară se poate transmite la om prin contact direct cu păsările infectate și are simptomatologie asemănătoare cu cea a unei gripe severe, cu debut brusc, uneori chiar brutal, febră ridicată (38 – 39 – 40°C și frisoane); stare generală alterată; tuse seacă, dispnee, dureri în gât, rinoree, vomă, diaree iar în cazurile grave, pneumonie virală.
(Ioana Ardeleanu)