Ştiri

Florin Cîțu este noul preşedinte al PNL. Ludovic Orban demisionează din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Florin Cîțu este noul președinte al PNL. Premierul României, susținut de președintele Iohannis, s-a impus în fața contracandidatului său Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și actualul președinte al partidului.

Florin Cîțu a câștigat șefia PNL cu 60% din voturi, Ludovic Orban a luat 40%. Cîțu a primit 2.878 de voturi (60,2% din voturile valabile), Orban – 1898 de voturi (39,7%), iar 72 au fost nule.

Publicitate

Florin Cîțu, primul discurs ca președinte PNL:

  • Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Nu mă surprinde alegerea dvs, am spus din primul moment că echipa câștigătoare e singura soluție pentru PNL
  • Sumtem un partid unit și vom folosi toate resursele împotriva PSD, adversarul nostru politic
  • Împreună construim România liberală. Invit pe scenă toată echipa mea.

Ludovic Orban anunță că demisionează din funcția de președinte al Camerei Deputaților, după pierderea alegerilor pentru șefia PNL. Totodată, precizează că ”nu va mai exista niciun parteneriat între mine și președintele Klaus Iohannis”.

Ludovic Orban a declarat după anunțarea rezultatelor votului pentru conducerea PNL, că luni demisia sa va fi pe masa premierului Cîțu. Orban s-a arătat nemulțumit de desfășurarea alegerilor și a mai precizat că parteneriatul cu Klaus Iohannis s-a încheiat. Anterior, Președintele și-a declarat susținerea pentru Florin Cîțu.

Stimați colegi, încep prin a le mulțumi celor 1.900 de colegi care mi-au oferit votul. Îl felicit pe Florin Cîțu. De-a lungul carierei mele de 31 de ani am apărat valorile liberale și am acționat pentru a pune în practică idealul politicilor liberale.

Voi rămâne consecvent, pentru apărarea democrației, drepturilor și libertăților și voi continua să acționez ca și până acum alături ca și până acum.

Demisionez din funcția de Președinte al Camerei Deputaților, îi voi prezenta demisia Premierului Cîțu luni. Din acest moment, între mine și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat“.

Partidul Social Democrat a transmis un prim mesaj după ce Florin Cîțu a câștigat alegerile interne din PNL și a devenit președintele partidului, sâmbătă seară.

Social-democrații au scris pe Facebook un mesaj nesemnat amintindu-i premierului că va fi supus unei moțiuni de cenzură:

Mesajul a fost scris cu alb pe un fundal negru:

  • ”Cîțu, te așteptăm la moțiune!”, au scris social-democrații, sâmbătă seară, pe Facebook.

Astăzi, la Romexpo, a avut loc Congresul PNL. Aproape cincii mii de delegați din toată țară și-au exprimat opțiunea de vot. Actualul prim-ministru al României a obținut 2,878 voturi, în timp ce contracandidatul său, Ludovic Orban, a obținut doar 1.898 voturi.

Alegerea lui Florin Cîțu în fruntea Partidului Național Liberal poate prelungi criza politică din România. USR PLUS condiționează revenirea în coaliția de guvernarea, alături de PNL și UDMR, de plecarea lui Florin Cîțu din funcția de prim-ministru al României, lucru puțin probabil după ce acesta a fost ales președinte al PNL.

USR PLUS a anunțat că nu îl mai sprijină politic pe Cîțu pentru funcția de premier și astăzi a reiterat faptul că nu va reveni la guvernare dacă Cîțu rămâne premier. Pe 1 septembrie, premierul Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern programul Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro, dedicat primăriilor. USR PLUS s-a opus, iar ședinţa a fost suspendată. În aceeași zi, premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care nu avizase proiectul de ordonanță privind programul Anghel Saligny.  Pe 2 septembrie USR PLUS a cerut demisia prim-ministrului și a amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură, pe care a și depus-o la parlament pe 3 septembrie, cu voturi de la parlamentarii AUR.

Florin Cîțu Florin s-a născut la 1 aprilie 1972 în judeţul Vâlcea. Este licențiat în științe economice și a absolvit Grinnell College din Iowa, SUA, în 1996. Pregătirea academică a acestuia a continuat cu un masterat în științe economice în cadrul Iowa State University și un doctorat la aceeași universitate, în macroeconomie și afaceri internaționale.

A fost bancher, jurnalist, iar din 2016 este senator PNL de București. A ocupat funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Orban, în perioada 4 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020.

Florin Cîțu a mai fost desemnat de președintele Klaus Iohannis drept candidat la funcția de prim-ministru al României în februarie 2020, în ceea ce părea la vremea respectivă un pas spre declanșarea alegerilor anticipate, însă și-a retras candidatura cu câteva ore înainte de votul de învestitură din parlament, din cauza pandemiei și abandonării planului de anticipate. Ulterior, Cîțu a fost reînvestit ca ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Orban.

Pe 22 decembrie 2020 a fost nominalizat de Președintele Klaus Iohannis pentru a forma un nou guvern, după ce Ludovic Orban, fostul prim-ministru, și-a asumat responsabilitatea pentru clasarea pe locul doi a PNL în alegerile parlamentare și a demisionat din funcția de premier.

Prim-ministrul Florin Cîțu și-a asumat coordonarea campaniei de vaccinare anti-Covid, fapt ce a generat unele tensiuni cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Pe 14 aprilie, Florin Cîțu i-a demis pe Vlad Voiculescu și pe secretarul de stat Andreea Moldovan. Acest lucru a provocat o reacție din partea USR PLUS, care inițial a cerut demisia premierului, după care a revenit asupra acestei solicitări.

Pe 11 august, Premierul Cîțu a recunoscut că, în urmă cu 20 de ani, a făcut două zile de arest în SUA, după ce a fost prins la volan sub influența băuturilor alcoolice. Totodată, a admis faptul că nu a discutat acest subiect cu președintele Iohannis înainte să fie desemnat premier.

Publicitate
banner we radio