Ştiri locale

Finanțele Publice Locale și 6 unități de învățământ din Sfântu Gheorghe vor fi dotate cu panouri fotovoltaice

Clădirile a 6 unități de învățământ din Sfântu Gheorghe și cea a Finanțelor Publice Locale din strada Oltului nr. 2 vor fi dotate cu sisteme de energie regenerabilă printr-un proiect în valoare de peste 3,6 milioane de lei, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. În acest sens, consilierii locali au votat luni, în ședință extraordinară, depunerea proiectului care vizează creşterea capacității municipiului Sfantu Gheorghe de a produce energie din surse regenerabile, pentru consum propriu.

Investiția presupune acoperirea parțială a consumului de energie, prin montarea unor panouri fotovoltaice pe clădirile în care funcționează Direcția Finanțelor Publice Municipale, Colegiul Național „Székely Mikó”, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, Liceul Economic „Berde Aron”, Școala Generală „Nicolae Colan”, Grădinița cu Program Prelungit „Csipike” și Grădinița „Pinocchio”.

Publicitate

„Este vorba despre panouri fotovoltaice care vor fi montate pe acele unități de învățământ, respectiv pe clădirea Finanțelor Publice, unde în cadrul altor proiecte nu a fost prevăzut acest lucru. Acum există această linie de finanțare care poate fi folosită în acest sens, și vrem să participăm cu aceste locații. Sperăm că reușim să depunem proiectul și să și câștigăm finanțarea. Încă este vorba de perioada de finanțare care a trecut, iar până la sfârșitul anului viitor ar trebui realizată investiția, în principiu, dar pentru că nu presupune lucrări de construcții, ci doar procurare instalații și montaj instalații, se poate realiza în termen de un an. La unele dintre aceste școli au mai fost derulate lucrări, dar nu au fost incluse și lucrări de eficientizare energetică, sau unele corpuri de clădiri nu au fost sub proiecte de eficientizare energetică”, ne-a explicat viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba.

Acesta a mai menționat că autoritățile locale au depus recent o serie de proiecte și în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în vederea creșterii eficienței energetice a mai multor clădiri în care funcționează instituții publice.

„Acum am depus în cadrul PNRR proiecte de eficientizare energetică pentru mai multe clădiri publice, acestea nu apar în prezentul proiect, este un alt sistem de finanțare. Chiar la țanc a venit această oportunitate”, a mai spus viceprimarul.

Conform Referatului de aprobare, investiția contribuie la atingerea obiectivelor formulate în Programul de Îmbunătățire a Eficienței Energetice prin care Municipiul Sfantu Gheorghe s-a angajat să continue investițiile de eficientizare energetică şi cele care asigură utilizarea resurselor regenerabile, pentru a acoperi tot mai mult consumul propriu.

În urma investiției, vor fi puse în funcțiune sisteme fotovoltaice on-grid a căror capacitate însumează 338,9 kW. Valoarea totală a proiectului se ridică la 3.628.497,76 lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio