Ştiri locale

Festivalul „Pomana porcului” are loc sâmbătă la Balvanyos

Finalul iernii va fi marcat sâmbătă, în localitatea Balvanyos din judeţul Covasna, prin tradiţionalul festival gastronomic „Pomana porcului”, unde vor putea fi degustate specialităţi culinare din diverse regiuni ale ţării, dar şi din străinătate.

Cele 19 echipe de bucătari amatori înscrise în concurs s-au întâlnit vineri seară, la Complexul Cetate din Balvanyos, care găzduieşte acest eveniment, iar sâmbătă dimineaţă, înaintea concursului, aceştia participă la o paradă, îmbrăcaţi în costume populare reprezentative pentru zonele din care provin.

„Scopul acestui festival este de a contribui la păstrarea şi promovarea tradiţiilor gastronomice, culturale si folclorice specifice diverselor zone, de a promova judeţul Covasna din punct de vedere turistic şi a atrage cât mai mulţi vizitatori. Anul acesta s-au înscris echipe de Constanţa, Prahova, Sălaj, zona Covasnei, dar şi din străinătate, din Ungaria, mai exact din Budapesta, Szeged şi zona Balaton, deci avem echipe care vin de la distanţe mari şi cred că şi ediţia din acest an va fi mult mai diversificată, atât în ce priveşte preparatele care vor fi prezentate, cât şi tradiţiile. (…) Sâmbătă, fiecare două echipe vor primi câte un porc viu, care va fi liber într-un ţarc şi vor trebui să îl prindă, să îl sacrifice prin asomare, să-l pârlească împreună, să-l spele şi apoi să îl împartă frăţeşte şi să se apuce de treabă. (…) Fiecare echipă va trebui să prepare minimum trei preparate, dar de regulă sunt preparate câte cinci-şase-şapte feluri, reprezentative pentru obiceiurile de iarnă specifice fiecărei zone”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural, primar al comunei Turia, de care aparţine staţiunea Balvanyos, Daragus Attila.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, face parte din seria manifestărilor dedicate „Anului turismului” în judeţul Covasna şi este organizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean.

„Persoanele care vor face o vizită la festivalul din acest week-end vor putea trăi o adevărată experienţă culinară. Festivalul \’Pomana Porcului\’ este singurul eveniment din judeţ care se bazează pe tradiţiile şi obiceiurile tăierii porcului. În viitor dorim să organizăm mai multe astfel de evenimente tematice, care să reînvie tradiţiile caracteristice unor localităţi. Organizând regulat aceste evenimente, obiectivul nostru este să le asigurăm turiştilor care vizitează judeţul nostru o serie de programe bogate”, a declarat directorul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului, Jánó Szabolcs.

Următorul eveniment gastronomic organizat în judeţ va fi „Joia gurmanzilor”, programat pe data de 2 martie, zi în care mai multe restaurante din Sfântu Gheorghe vor oferi clienţilor posibilitatea de a mânca la jumătate de preţ.

Preşedintele Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu-Gheorghe (SVESZ), Kovacs Istvan, a declarat că localurile înscrise în acest program vor oferi fie reduceri de 50% la meniurile á-la-carte, fie bufet suedez, în acest ultim caz clienţii putând mânca atât \’cât îi ţine burta\’ în schimbul sumei de 29 de lei.

Potrivit acestuia, programul se bucură de un succes foarte mare în rândul localnicilor, dovadă fiind faptul că, în \’Joia gurmanzilor\’, restaurantele au de zece ori mai mulţi clienţi decât într-o zi obişnuită, iar seara greu mai poţi găsi o masă liberă în aceste localuri.

„Joia gurmanzilor” reia, într-o formă actualizată, o tradiţie legată de postul Paştelui, când oamenii mâncau pe săturate înainte de Lăsata secului.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio