Ştiri locale

Fermierii, obligați să angajeze servicii private pentru stingerea incendiilor. Șeful Direcției Agricole Covasna: „Am niște rezerve. Ne va fi destul de greu”

Fermierii vor fi obligați să își angajeze servicii de urgență private pentru stingerea eventualelor incendii, arată un act normativ emis recent de Ministerul Agriculturii și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Noul regulament, publicat în Monitorul Oficial în data de 22 iulie, prevede condiții mai dure și costisitoare pentru fermieri, printre care organizarea de posturi de observare în lanuri, iar pentru parcele de peste 50 hectare, obligativitatea de a avea 1-2 pluguri sau discuri pentru tractare, o remorcă echipată cu 5 stingătoare cu spumă, utilaje, unelte și alte mijloace tehnice de primă intervenție, formate din 5 coase, 10-15 mături de nuiele cu coadă de minimum 3 metri, 10 găleți cu apă și un rezervor de apă de minimum 500 de litri, precum și o cisternă remorcabilă cu pompă. În plus, pompierii nu vor mai fi obligați să se deplaseze la incendiile izbucnite pe câmpuri.

Directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba, spune că legea va fi destul de greu de respectat.

„Am niște rezerve, în sensul în care acest ordin comun, dacă este și trebuie să fie respectat, va pune și mai mult în dificultate fermierii, pentru că este destul de greu să ai la îndemână tot ce e scris în ordin, în cazul în care ai parcele de peste 10 hectare sau de peste 50 hectare. O să creeze greutăți pentru fermieri și încă o responsabilitate, și nu știu dacă ei vor privi cu ochi buni. Dar este necesar să fii precaut în acest sens. Pe lângă tot ce au avut până acum, pentru că au avut o cisternă cu apă la recoltat, au avut stingător pe combină, dar nu știu de ce nu poate să asigure ISU intervenția dacă este cazul. Sigur nu o să fie bine privită legea de către fermieri. Și până acum au avut în caz de nevoie la ei ceva pentru stingere, la prima intervenție, dar să asiguri și plug, și tractor, și apă, stingător, este destul de complicat (…) La prima citire, ne va fi destul de greu”, ne-a explicat șeful Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba.

ISU Covasna: „Vom interveni în continuare, în funcție de amploarea incendiului”

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, slt. Marius Tolvaj, spune că nu se pune problema ca pompierii să nu mai intervină în astfel de situații, și că în funcție de amploarea incendiului, pe lângă serviciile voluntare, la nevoie se va asigura sprijinul necesar, la fel ca până acum.

„Ordinul a fost publicat în data de 22 iulie și intră în vigoare în 30 de zile, deci mai așteptăm niște precizări. Dar oricum, sunt niște obligații pentru cei din sectorul agricol să încheie contract cu serviciile voluntare, ceea ce nu înseamnă că ISU nu mai intervine dacă este cazul. De exemplu, firmele mari sunt obligate să își facă serviciu privat pentru situații de urgență. În oraș, unde avem puncte – la Sfântu Gheorghe, la Târgu Secuiesc, intervenim noi, dacă este un incendiu la Chichiș tot voluntarii merg, noi mergem în sprijinul lor, așa este legislația în România. Noi asigurăm intervenția în orașele unde avem unități, în rest mergem în sprijin. În fiecare an facem pregătire cu toți șefii serviciilor voluntare, cu cei din sectorul agricol, dar deocamdată așteptăm niște precizări pe linia noastră, ca să putem face convocări cu ei. Vom interveni în continuare, în funcție de amploarea incendiului, chiar dacă în primul rând serviciile voluntare au atribuții de acest gen”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, slt. Marius Tolvaj.

„Era mai mare problema în ceea ce privește arderea miriștilor”

În prezent, la APIA Covasna sunt înscriși peste 13.800 fermieri covăsneni, însă nu toți vor fi afectați de acest ordin, spune directorul Direcției Agricole Covasna. Totuși, acesta este de părere că prioritate ar fi trebuit să aibă înăsprirea legislației în ceea ce privește arderile necontrolate.

„La APIA sunt înscriși și cei cu un hectar de teren, și cei cu 500 de hectare. Legea asta nu se referă la fermierii mici care au câteva hectare de pământ, ci la cei care au parcele comasate de peste 10 sau 50 de hectare, deci prea puțini vor fi afectați la noi în județ, asta este clar. Dar eu cred că era mai mare problema cu arderea miriștilor, acolo ar trebui să fie puțin mai drastică legislația”, a conchis Könczei Csaba.

Printre altele, ordinul mai prevede că societățile agricole vor fi obligate să permită, la solicitare, accesul inspectoratelor pentru situații de urgență în unitățile pe care le dețin, în scop de recunoaștere, instruire sau de antrenament, și să participe la exercițiile și aplicațiile tactice de intervenție organizate de ISU. Obligatorie este și asigurarea pregătirii și antrenarea serviciului de urgență privat de intervenție.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio