Ştiri locale

Fermierii covăsneni, așteptați să se înscrie la programul de sprijin pentru culturile de roşii

Programul de susținere a agricultorilor care cultivă roșii în spații protejate continuă şi în 2019. Potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Agriculturii, la nivel național bugetul din acest an se ridică la 50 de milioane de euro, valoarea sprjinului pentru fiecare beneficiar fiind de 3.000 euro.

Conducerea Direcției Agricole Covasna ne-a precizat că deși încă nu au fost depuse cereri, 15 fermieri și-au manifestat intenția de a se înscrie pentru ciclul II de producție.

Publicitate

„Fizic nu au depus încă cereri, dar toți fermierii cu care am discutat și care s-au înscris într-un registru provizoriu vor produce tomate pentru ciclul II. Suntem siguri că urmează să se înscrie undeva la 15 fermieri, și-au manifestat intenția cei de anul trecut și încă câțiva”, ne-a declarat directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

La nivel județean sumele vor fi alocate în funcție de numărul fermierilor înscriși

Potrivit acestuia, anul trecut 11 fermieri covăsneni au beneficiat de ajutorul de minimis pentru cultivarea tomatelor produse în spații protejate, fiind valorificate în total 21.700 kg – mult peste așteptările Direcției Agricole Covasna.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă – indicator cu dimensiuni de aproximativ 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere tomate, 2019” și să fie menționat numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării. Totodată, fermierii trebuie să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate și să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio