Ştiri

VIDEO. Fenomen astronomic rar ce nu trebuie ratat. Ce poti vedea azi pe cer

Pasionatii de astronomie si nu numai au ocazia sa vada, luni, un fenomen astronomic rar, si anume tranzitul planetei Mercur peste Soare.

\”O data la cativa ani se poate vedea cum planeta Mercur trece peste discul Soarelui si este normal sa se intample asa, pentru ca Mercur este intre noi si Soare si automat la un moment dat o sa treaca peste el.

Publicitate

Pentru ca orbita planetei nu este fix intre noi si Soare, e inclinata un pic, nu vedem mereu, adica o data la 88 de zile, cum ar trebui, ci vedem mai rar, o data la 10-13 ani sunt doua tranzite\”, a explicat Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucuresti.

Fenomenul va incepe la ora 14:12, cand marginile celor doua discuri vor parea ca se ating, iar maximul va fi la 14:38, insa fenomenul va putea fi vazut pana cand Soarele va apune. \”Cand Soarele apune, apune cu Mercur inca pe disc\”, a precizat Sonka.

Este foarte important de stiut ca oamenii nu vor putea vedea tranzitul planetei Mercur cu ochiul liber din doua motive. In primul rand, nu te poti uita direct spre Soare cu ochiul liber si planeta Mercur este foarte mica si nu se poate distinge decat prin telescoape sau prin lunete.

\”Oamenii nu vor putea vedea usor tranzitul acesta, cum a fost, de exemplu, cel al planetei Venus din 2004, cand s-a vazut doar printr-un filtru simplu, dar Venus este mai apropiata de noi si mai mare decat Mercur. Mercur nu o sa se vada deloc daca te uiti doar printr-un filtru\”, a punctat coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Ultimul fenomen de acest gen a avut loc in noiembrie 2006, iar urmatorul tranzit va fi in noiembrie 2019, apoi vom mai avea de asteptat pana in 2032 pentru a-l privi din nou.

Persoanele care vor sa vada tranzitul planetei Mercur peste Soare, dar nu au telescoape sau lunete vor putea sa il urmareasca pe site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Publicitate
banner we radio