Ştiri locale

„Familia” ISU Covasna a crescut în acest an. Peste 30 de voluntari repartizați în subunitățile din județ

După un an de pauză, pe fondul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, programul „Salvator din pasiune” al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) a fost reluat.

De la începutul anului, un număr de 33 voluntari li s-au alăturat salvatorilor covăsneni prin intermediul programului național, majoritatea – 23 la număr – fiind repartizați subunității din Întorsura Buzăului.

Publicitate

„În 2020 programul a fost suspendat datorită pandemiei de COVID-19. De la începutul anului 2021, s-au înscris 33 de voluntari: 23 dintre aceștia fiind repartizați la subunitatea de intervenție Întorsura Buzăului; 9 la Sfântu Gheorghe, respectiv un voluntar la Târgu Secuiesc”, au transmis reprezentanții ISU Covasna.

Potrivit acestora, cel mai tânăr voluntar activ are vârsta de 16 ani, iar cel mai vârstnic are 43 de ani. Cel mai vechi voluntar activ își desfășoară activitatea în cadrul ISU Covasna din anul 2019 și a participat la 241 de intervenții.

Instituția așteaptă în căutare voluntari, iar cei care își doresc să li se alăture salvatorilor covăsneni trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, să fie apți din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnați pentru infracţiuni săvârșite cu intenţie și să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Activitatea de voluntariat se desfășoară în baza unui contract de voluntariat, iar cei interesați  trebuie să completeze o cerere de înscriere, pe care o vor putea solicita de la sediul ISU Covasna, și să întocmească un dosar care să conțină certificatul de cazier judiciar (în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani); acordul părinților / tutorelui legal (în cazul celor care n-au împlinit 18 ani); avizul psihologic cu mențiunea „apt pentru activitatea de voluntariat în cadrul IGSU”; un act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare; o adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”.

Voluntarii înscriși în programul „Salvator din Pasiune” participă la cursuri de bază și prim ajutor gratuite; beneficiază de un stagiu de formare profesională gratuit; pot face parte din echipa SMURD sau din garda de intervenție la stingerea incendiilor și se pot implica activ în viața socială și umanitară a comunității.

Programul național „Salvator din pasiune” a fost lansat în 2016, an în care a reușit să mobilizeze peste 750 de voluntari din toată țara.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio