Ştiri locale

Expoziţie itinerantă cu piese de mobilier pictat a Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe

Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, a iniţiat o expoziţie itinerantă cu piese de mobilier pictat, pe care o va prezenta anul acesta în mai multe oraşe din ţară, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

„Anul Centenarului ne oferă o excelentă ocazie să arătăm ce anume a dat României această regiune în ultimii 100 de ani. În acest sens, am conceput proiecte culturale care confirmă faptul că, după 50 de ani de activitate, Şcoala Populară îşi continuă misiunea de a păstra şi duce mai departe tradiţiile şi valorile din Curbura Carpaţilor, în toată diversitatea lor, respectiv de a le promova mai ales în rândul celor ce nu cunosc spaţiul nostru cultural”, a declarat directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii, Gáj Nándor, potrivit unui comunicat de presă.

Publicitate

Piesele de mobilier au fost realizate sub îndrumarea profesoarei Pál Tünde şi au fost expuse recent, împreună cu mai multe fotografii, la Şcoala Populară de Arte „George Enescu” din Botoşani şi urmează să fie prezentate în acest an şi la Cluj-Napoca, Iaşi şi Bistriţa.

Gáj Nándor a mai menţionat că din colecţie fac parte piese de mobilier româneşti, maghiare, săseşti şi armeneşti, „purtătoare ale unor fascinante poveşti despre tradiţie şi diversitate”.

„O parte dintre piesele expuse au, deopotrivă, formă şi funcţie tradiţională, acestea fiind decorate cu modele de la Racoşul de Sus. Cu timpul, însă, viziunea asupra formelor tradiţionale şi a utilităţii lor a trecut prin inerente schimbări, în acord cu nevoile lumii contemporane, de pildă, Pál Tünde a realizat şi piese de mobilier decorate cu motive florale de la Arcuş, în nuanţe de bej. Printre acestea se regăsesc un dulap de baie cu oglindă, un dulap pentru mascarea maşinii de spălat, precum şi un articol de depozitare sub chiuvetă, realizat în stil italienesc. (…) Aşadar, sub semnul Centenarului Marii Uniri, urmează un turneu prin România cu această expoziţie care reuneşte poveşti despre tradiţie şi diversitate. Scopul nostru este să ajungem în cât mai multe locuri cu aceste piese de mobilier”, a mai spus Gáj Nándor, potrivit sursei citate.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio