Ştiri locale

Expoziţie de costume de teatru, la Castelul Kálnoky din Micloşoara

O inedită colecţie de costume de teatru, aparţinând designerului Tordaj Hajnal din Ungaria, va fi prezentată publicului la sfârşitul acestei săptămâni, în cadrul unei expoziţii organizată de Institutul Maghiar Balassi şi Fundaţia Kálnoky, la castelul din Micloşoara.

Potrivit organizatorilor, vernisajul, care va avea loc duminică, de la ora 17:00, va fi urmat de lansarea volumului „Costume teatrale mărturisitoare” şi vizionarea unui film documentar.

„Expoziţia aduce în faţa publicului costume purtate pe scenă de actori legendari, piese atent păstrate departe de ochii lumi, până acum. Evenimentul este completat de lansarea cărţii ‘Costume teatrale mărturisitoare’ a scriitoarei Turnai Timea, care prezintă comorile ascunse ale colecţiei scenice a Muzeului şi Institutului Naţional de Istorie a Teatrului din Ungaria. Cartea este structurată pe trei capitole, care cuprind informaţii despre costume teatrale, mici piese vestimentare negre pentru scenă şi accesorii. Prin această publicaţie, autorul caută salvarea valorilor, respectiv realizarea unei colecţii de idei pentru piesele vestimentare de acum 200 de ani şi până în prezent. În ceea ce priveşte filmul documentar, acesta prezintă activitatea designerului de costume Tordai Hajnal, recunoscută în străinătate pentru munca sa, fiind, de altfel, nu doar membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe, dar şi artist emerit şi deţintătoarea premiului Jászai Mari”, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul castelului de la Micloşoara există un „Muzeu al vieţii transilvănene”, care îşi propune să prezinte cultura materială a burghezimii şi nobilimii din zonă.

Acesta a fost realizat printr-un proiect finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Guvernul României prin Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, care a vizat şi restaurarea castelului.

„Muzeul vieţii transilvănene este amenajat într-un castel nobiliar din Micloşoara – castelul Kálnoky, iar istoria acestuia şi a familiei cu acest nume se întinde pe mai mult de cinci secole. Muzeul îşi propune, însă, mai mult decât să reconstituie istoria unei familii. Ne-am asumat astfel iniţiativa unică de a arăta ce însemna viaţa nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de Kalnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentaţiei de epocă sau chiar un pian Streicher original, acelaşi model pe care îl folosea şi Johannes Brahms”, se arată pe pagina de internet a Fundaţiei Kalnoky.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio