Ştiri

VIDEO. Explozii puternice la o staţie GPL de lângă Bucureşti: Două persoane au murit și alte 53 sunt spitalizate, dintre care 6 intubate. 43 de pompieri, polițiști și jandarmi sunt răniți

Două persoane au murit și alte 56 au fost grav rănite în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Aceasta a fost urmată de o explozie mult mai puternică, chiar în timpul intervenției pompierilor. 39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 oameni sunt în stare gravă, fiind intubaţi. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. România a activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul victimelor în străinătate.

În urma exploziilor de la stația GPL, din localitatea Crevedia, o persoană a murit și alte 57 au fost rănite, potrivit unui comunicat transmis de autorități. Printre acestea se numără:

  • 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
  • 50 de victime după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Al doilea mort în cazul exploziei de la Crevedia a fost confirmat duminică, a transmis Raed Arafat. Este soția bărbatului care a făcut infarct sâmbătă. El își văzuse soția arsă pe majoritatea corpului. „A avut o suprafață arsă de peste 95%”, a declarat Raed Arafat.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Autoritățile au anunțat că doi pompieri au plecat noaptea aceasta în Belgia: „Primii doi pacienți care beneficiază de Mecanismul European de Protecție Civilă sunt cei doi pompieri internați acum la Spitalul de Urgență Floreasca. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60%. Ei vor fi primiți la tratament la Spitalul militar din Bruxelles”. Azi noapte, la ora 03:00, alți doi răniți au fost transferați de la Spitalul Bagdasar-Arseni la Milano.

Potrivit autorităților, odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție:

ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD, 2 puncte medicale avansate.

ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.

ISU PH – 3 autospeciale de stingere. 1 elicopter SMURD 9 echipaje SAJ Dâmbovița

IGPR – 29 de polițiști;

IGJR – 30 de Jandarmi.

„Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert”, se arată în comunicat.

Stația GPL care a explodat sâmbătă și a provocat zeci de victime la Crevedia îi aparține fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea (PSD). Firma se numește Flagas SRL și administrează, după toate informațiile, o stație GPL dezafectată, folosită ca depozit de gaz. Conform datelor obținute de Digi24, la Crevedia s-ar fi aflat 6 cisterne GPL, fiecare cu o capacitate de 10 000 de litri fiecare. Surse oficiale susțin că motivul producerii tragediei ar fi faptul că doi cetățeni ar fi încercat, în cursul zilei de sâmbătă, să mute gaz dintr-o cisternă în alta.

Primarul din Crevedia a spus că locul unde a avut loc explozia urmată de incendiu era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU.

„Au scos o cisternă, mai sunt două în incinta care stă să se prăbuşească. E foarte gravă stuaţia. Avem câteva victime, le-au luat pe targă, elicopterul SMURD este şi el aici. Aşteptăm să intervină pompierii. Flăcările se duc spre locuinţe. Sperăm să lichideze cât mai repede”, a spus el.

Primarul a explicat că acolo era mai degrabă un depozit GPL: „Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”.

Publicitate
banner we radio