Ştiri

Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari, cea mai mare rafinărie din România

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Un bărbat care fusese dat dispărut a fost găsit mort. Alte patru persoane au fost rănite, una având arsuri pe 45% din corp. Oamenii din localitățile învecinate au primit mesaj RO-Alert să rămână în locuințe și să nu deschidă geamurile. 

UPDATE: 15:30 Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că în jurul orei 15:00 incendiul a fost lichidat. „Această tragedie se putea transforma într-o catastrofă”, a declarat ministrul. Bilanțul exploziei, potrivit autorităților, un bărbat decedat, iar alte 4 persoane rănite. Acestea erau afară pe o platformă pe care erau diverse echipamente industriale.

Publicitate

Raed Arafat a precizat că primul apel a fost înregistrat la ora 12:16, iar echipajele au ajuns în 8 minute. O persoană a suferit arsuri pe 45% din corp, iar o altă victimă a suferit arsuri pe 25% din corp. Două persoane sunt uşor rănite. Până acum a fost înregistrat un deces, un bărbat în vârstă de 32 de ani.

Potrivit primelor informaţii, cauza exploziei ar fi putut fi o conductă fisurată. Instalaţiile au fost în revizii anul trecut, în perioada martie-aprilie.

Peste 100 pompieri și paramedici au acționat la Rafinăria Petromidia, a anunțat comandatul operațiunii.

UPDATE 15:20: Procurorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă. Cercetările se fac „in rem”, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Constanța.

UPDATE 15.05. Grupul KMG International, compania care deține Rompetrol Rafinare, a transmis că incendiul a fost izolat și stabilizat.

“Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite.  

Din păcate, ca urmare a accidentului, cinci dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alături de familiile victimelor în acest moment tragic.

În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp”, a comunicat Grupul KMG International.

Bărbatul dat dispărut a fost găsit mort

UPDATE 14.50. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că persoana care fusese dată dispărută a fost găsită decedată.

Este vorba despre un bărbat. El a fost găsit în incinta rafinăriei.

Până la această oră, cinci persoane sunt rănite. Două dintre ele, care au arsuri, vor fi aduse la Spitalul Floreasca din București.

Emanațiile de fum sunt infinit mai mic acum, flacăra nu se mai vede. Incendiul este pe cale să fie stins.

A fost un vârf al noxelor între 12.00 – 12.30. Laboratorul mobil de mediu a prelevat probe care vor fi analizate, dar nu e niciun motiv de alarmare. Ne-a ajutat vîntul care a bătut spre o direcție spre câmp”, a declarat prefectul la Digi24.

UPDATE 14.15. Cu aproape 5% se depreciază vineri la ora 13:30 la bursa de la Bucureşti acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), operator al Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, fiind vorba de o recţie negativă a investitorilor ca urmare a exploziei de la Năvodari.

UPDATE 14.10. Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o informare despre evoluţia norului de fum din zona Rafinăriei Midia, în intervalul orar 13.00 – 23.00. Norul de fum se va deplasa spre mare, potrivit meteorologilor.

La ora 13.00 circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, se arată în informarea ANM.

UPDATE 14.05. Premierul Florin Cîțu spune, într-un mesaj pe Facebook, că le-a cerut secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie.

“În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime.

De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă”, a transmis Florin Cîțu.

Raed Arafat: Încă sunt zone cu flacără deschisă

UPDATE 13.55. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că, oficial sunt un rănit grav, doi ușor și o persoană este dispărută.

Cifrele vor fi actualizate, a spus el.

“Intervenția este în plină desfășurare, sunt zone cu flacără deschisă, se lucrează pentru limitarea extinderii și pe stingere. A scăzut pericolul de explozie, nu putem exclude cât mai avem flacără deschisă și pot apărea complicații”, a spus Arafat.

UPDATE 13.45. Crește numărul persoanelor care ar fi fost rănite în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari.

Astfel, numărul lor a ajuns la cinci, fiind vorba despre încă o persoană cu traumatism la picior și o alta cu arsuri minore. Primele informații anunțau trei răniți, unul cu arsuri pe 45% din corp, unul cu traumatism lombar și încă unul cu arsuri la față.

Totodată, o persoană este dată dispărută.

UPDATE 13.40. Procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost oprite în condiții de siguranță, a comunicat Petromidia.

Petromia a informat că incidentul s-a produs la instalația de hidrofinare petrol motorină. 

“Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiții de siguranță. În acest moment, echipele de intervenție acționează pentru controlul și stingerea incendiului. Mulțumim autorităților pentru profesionalismul și promptitudinea cu care au reacționat la acest incident”, a transmis compania.  

Unul dintre răniți are arsuri pe 45% din corp

UPDATE 13.15. ISU Dobrogea a transmis că trei persoane au fost rănite în urma exploziei, două dintre ele au arsuri, iar una are traumatism.

Unul dintre răniți are arsuri pe 45% din corp. Celelalte două victime au una arsuri la față și cealaltă traumatism lombar.

Cei trei au fost duși la UPU al Spitalului Județean din Constanța, cel cu arsuri grave fiind transportat cu un elicopter SMURD.

Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, echipele de intervenție acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil.

ISU Dobrogea a transmis că a fost dispusă suplimentarea rezervei de substanță de stingere cu câte 2.000 litri de la ISU Călărași, Tulcea, Ialomița, Galați și Vrancea.

În zonă a fost trimis și un elicopter SMURD.  

Situația este sub control, nu sunt puse în pericol vecinătățile. Instalața unde s-a produs deflagrația este zona cu riscul cel mai ridicat”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Petromidia Năvodari, operată de Rompetrol, este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai mari din sud-estul Europei. Rompetrol este controlată de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Tanczos Barna, despre explozia de la Petromidia: Impactul asupra mediului poate fi major. Avem la faţa locului un laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri că impactul exploziei de la Petromidia „poate fi major” și că la faţa locului există un laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului.

„Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului”, a declarat ministrul într-o conferință de presă la Bistrița.

În opinia lui Tanczos Barna, „situaţia este gravă”.

„Controlul a fost preluat de ISU, se concentrează toată lumea pe stingerea incendiului. Accesul este restricţionat, limitat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă. Există în continuare pericol de explozie. Din păcate, din primele informaţii, există şi victime, dar evaluarea situaţiei este în responsabilitatea ISU”, a mai declarat Tanczos Barna.

Publicitate
Publicitate
banner we radio