Ştiri

Explozie la Manchester, în timpul unui concert Ariana Grande. Sunt zeci de morți și răniți

UPDATE! Poliția din Manchester a precizat că, potrivit ultimului bilanț realizat, 22 de persoane au murit în urma exploziei de la concertul de pe Manchester Arena. De asemenea, Reuters relatează că alte 59 de persoane au fost rănite.

_______________

Publicitate

O puternică explozie s-a produs luni seara în timpul unui concert al artistei americane Arian Grande care avea loc la Manchester. Deflagrația s-a soldat cu 19 morți și zeci răniți. Dacă ipoteza teroristă se confirmă, este cel mai grav atentat pe teritoriul britanic de la atacurile din 7 iulie 2005 de la Londra, când 52 de oameni și-au pierdut viața și aproape 700 au fost răniți.

Potrivit CNN, forţele de poliţie susţin că investigaţiile iau în calcul un posibil atactor sinucigaş, incidentul fiind tratat ca un posibil atac terorist. Un bărbat surprins în imagini în zona Manchester Arena, care avea un rucsac, este posibilul terorist sinucigaş.

Pentru moment, nu există date că printre victimele exploziei din Manchester s-ar afla români. Ambasada României este în permanentă legătură cu autorităţile Regatului Unit.

Manchester Arena este cea mai mare sală de spectacole acoperită din Europa, având o capacitate de 21.000 de locuri.

Explozie la Manchester. Ce se știe până acum:

– 22.35 O explozie are loc la Manchester Arena, la finalul unui concert susţinut de Ariana Grande

– 22.54 Poliţia anunţă că răspunde la un incident la Manchester Arena

– 23.00 Apar imagini cu zeci de ambulanţe care se îndreapta spre locul exploziei

– 23.18 Transportul public în zonă este întrerupt. Poliţia instalează un perimetru de securitate şi străzile din zona arenei sunt închise

– 23.31 Regia locală de transport anunţă că staţia de metrou Victoria este evacuată

– 23.44 Poliţia spune că există morţi şi răniţi în urma exploziei de la Manchester

– 00.24 O echipă de genişti ajunge la locul exploziei

– 00.53 Un reprezentant al Arianei Grande confirmă că artista a fost evacuată şi este bine

– 01.12 Apare primul bilanţ oficial: 19 morţi şi 50 de raniţi în urma exploziei. Poliţia anunţă că investighează incidentul ca fiind unul terorist

– 01.24 Reprezentanţii Manchester Arena spun că explozia a avut loc în afara sălii, nu în interior cum se anunţase iniţial

– 02.14 Poliţia informează că sunt încă mulţi oameni în interiorul arenei

– 02.42 Premierul Theresa May anunţă că va prezida în această dimineaţă o reuniune a comitetului Cobra, desemnat să răspundă de situaţiile de urgenţă

– 04.10 Serviciul de Ambulanţă anunţă că au transportat la spitalele din oraş 59 de victime şi că a tratat numeroase persoane la faţa locului

Manchester Arena este cea mai mare arenă indoor din oraș, cu o capacitate de circa 18.000 de oameni. Arena are ieșire directă în stația de metrou Victoria și într-o altă stație de tramvai, fiind un nod major de circulație, în partea nordică a centrului orașului.

Poliția spune că cei 50 de răniți sunt tratați la șase spitale și anunță numerele de urgență la care populația poate primi informații despre victime. De asemenea, poliția pune la dispoziție un număr de telefon la care oamenii pot raporta autorităților antiteroriste orice mișcare suspectă.

Încă nu a fost identificată oficial natura exploziei, dar premierul Theresa May a spus că incidentul este tratat de poliție ca un „oribil atac terorist”. Informații neconfirmate, care vin din surse americane, sugerează că atacul este opera unui kamikaze. La Londra s-a reunit cabinetul de securitate COBRA și este așteptată o conferință de presă.

Mărturie. Andy era în holul de la intrarea în arenă și își aștepta soția și fiica. El a povestit la BBC că a fost ca într-o scenă dintr-un film de război. A fost aruncat la pământ de forța exploziei. „Când m-am ridicat și am privit în jur, erau numai corpuri peste tot. Cred că 20-30 de corpuri. Nu știu dacă erau lipsite de viață, dar păreau morți. Erau pline de sânge, cu răni grave”, a spus bărbatul. „Primul lucru pe care l-am făcut – m-am năpustit pe stadion încercând să-mi găsesc familia. Nu i-am găsit, asa că m-am dus în zona unde erau tratați răniții și tot căutându-i am dat o mână de ajutor serviciilor de urgență” a povestit bărbatul. În cele din urmă, și-a găsit familia teafără, dar spune că erau mulți adolescenți întinși la pământ, care țipau.

Reacţia Arianei Grande după explozie

Cantareata americana Ariana Grande a oferit prima reactie dupa ce la finalul concertului sau de pe Manchester Arena a avut loc o explozie, pe care politia britanica o catalogheaza drept atac terorist.

Americanca in varsta de 23 de ani s-a declarat devastata de acest atac, ce a avut loc luni seara.

„Sunt devastata! Din adancul inimii mele, imi pare atat de rau! Nu am cuvinte!”, a scris pe Twitter Ariana Grande.

De asemenea, managerul Arianei, Scooter Braun, a intarit spusele cantaretei.

„In aceasta noapte, inimile noastre sunt devastate, cuvintele nu pot exprima durerea pe care o avem fata de victime si familiile afectate de acest atac fara sens. Deplangem pierderea acestor copii si apropiati, ale caror vieti au fost luate de acest atac las.

Suntem recunoscatori pentru sprijinul altruist al celor din Manchester, care au intrat in mijlocul pericolului pentru a ajuta la salvarea de vieti”, a scris Scooter Braun pe contul sau de Twitter.

Publicitate
banner we radio