Ştiri

Explozie cu cel puţin 10 morţi şi 50 de răniţi, la metroul din Sankt Petersburg

Clipe de coşmar luni după-amiază la metroul din Sankt Petresburg, după ce un dispozitiv artizanal a explodat între staţii, provocând moartea a cel puţin zece pasageri. Președintele Vladimir Putin participa la un forum în acest oraș și a fost informat despre incident.

O explozie, provocată cel mai probabil de un mecanism exploziv artizanal, s-a produs luni, în jurul orei locale 14:40, într-un vagon de metrou din Sankt Petersburg. Explozia a avut loc în timp ce trenul se afla între stațiile Institutul Tehnologic și Sennaia Ploșciad, potrivit Comitetului Național Antiterorism. Biroul guvernatorului din Sankt Petersburg a anunțat că sunt 50 de victime. Zece sunt morți. 25 dintre răniți, inclusiv un copil, au fost transportați la un spital din oraș.

Publicitate

Imediat după explozie, autoritățile au fost îngrijorate că vor urma și altele și au sporit măsurile de securitate, inclusiv la Moscova, la metrou și pe aeroporturi. Au circulat informații contradictorii – că ar fi mai multe explozii, la mai multe stații sau pe o a doua linie de metrou, că ar fi fost găsit un nou dispozitiv exploziv.

În scurt timp, autoritățile au închis întreg sistemul de transport subteran din cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, iar la fața locului au fost mobilizate echipe de geniști și de intervenție. Evacuarea tuturor călătorilor a durat circa o oră.

Imagini postate pe rețelele de socializare arată corpuri neînsuflețite zăcând lângă vagonul afectat de explozie, în interiorul căruia se vede, aparent, sânge pe banchete.

Explozia produsa luni, la Sankt Petersburg, ar fi avut loc in al treilea vagon al unei garnituri care circula de la Piata Sennaia la Tehnologiceski Institut, a declarat o sursa apropiata anchetei pentru Interfax. Toti mortii ar fi fost in acest vagon, a adaugat sursa citata.

Dimitri Efimov, consilier pe probleme de securitate al primariei Moscovei, a declarat la Radio Sputnik ca in opinia sa e vorba de un act terorist \”asociat cu Statul Islamic\” si ca autorii sai au vrut sa-i lanseze o provocare presedintelui Vladimir Putin, stiind ca acesta se afla la momentul respectiv in Sankt Petersburg.

Şi Parchetul General din Rusia a descris explozia drept \”atac terorist\”. Purtatorul de cuvant al procuraturii a promis ca \”va face tot posibilul pentru a elimina factorii care au facut posibil acest atac terorist pentru a elimina pe viitor asemenea situatii\”.

Primul lider occidental care a transmis condoleante dupa explozia din Sankt Petersburg a fost seful diplomatiei britanice, Boris Johnson.

Potrivit unor surse, Vladimir Putin ar fi vrut sa viziteze statia Sennaia, dar nu ar fi fost lasat de FSB, din motive de securitate.

Publicitate
banner we radio