Ştiri locale

Explicaţii ale Primăriei Sfântu Gheorghe despre animalele \”rătăcite\” prin oraş

Deși în lipsa ierbii verzi, rătăcirea prin oraș a animalelor de crescătorie de talie mare (purcei, cai) nu este tocmai obișnuită, totuși odată cu apropierea primăverii acest fapt se transformă într-o importantă temă locală pe care municipalitatea Sfântu Gheorghe o abordează și despre care informează localnicii.

Astfel, l-am întrebat pe domnul Blága Aba, directorul adjunct al Serviciul de Gospodărire a Domeniului Public, despre procesul de capturare a animalelor de crescătorie aflate pe străzile oraşului. Făcând cunoscut procedeul, ne-a spus că în urma sesizărilor venite din partea  locuitorilor, un echipaj mobil de intervenție stă la dispoziția locuitorilor și efectuează, după posibilități, capturarea acestor animale. Până la solicitarea de recuperare a animalelor, acestea sunt ţinute într-o locație special amenajată în clădirea fostului spital de cai, pe strada Bălcescu.

Taxa de recuperare a animalelor este de 500 de lei în cazul porcilor, respectiv 1.000 de lei în cazul cailor. Având în vedere faptul că este vorba despre animale de crescătorie care se plimbă în libertate pe străzi, există posibilitatea ca în momentul sosirii echipajului de intervenție, acestea să nu mai fie găsite în locul unde au fost văzute ultima oară de locuitorii care au sesizat prezența acestora.

În cazul în care stăpânii animalelor nu vin să își recupereze animalele în termen de 3-5 zile, Primăria îi anunță în urma identificării animalelor marcate prin aplicarea crotaliilor, mijloacelor electronice sau alte forme de identificare efectuată la abator. Întrucât animalele nu pot fi identificate, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe – prin serviciile unei firme specializate – are obligația să le distrugă conform legilor în vigoare și pe baza documentelor și certificatelor oficiale. 99% dintre animalele capturate și nereturnate nu au crotalii sau cip de identificare, ne-a comunicat domnul Blága Abát.

Dintre cartierele orașului Sfântu Gheorghe, putem vedea animale de crescătorie rătăcite prin cartierul Simeria, în restul cartierelor vizitele acestora nefiind atât de obișnuite – a mai adăugat directorul adjunct.

Având în vedere aceste fapte și situațiile date, personalul Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public stă în permanență la dispoziţia localnicilor.

Sesizările pot fi transmise prin nr. de telefon 0267 316 062 al Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public, de luni până vineri între orele 7:00-15:00 sau prin nr. de telefon 0267 315 611 al Compartimentului de Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură a Primăriei.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Publicitate
banner we radio