
Expediţia trans-africană Khumba 2018 s-a încheiat cu succes!
Expediția trans-africană Khumba 2018, care s-a desfășurat în perioada 25 februarie – 25 aprilie, s-a încheiat cu succes: cele mai importante scopuri au fost atinse, membrii expediției au ajuns acasă teferi, iar mașinile vor ajunge în curând în portul Constanța.
Scopul comun al membrilor expediției (Secui la înălţime: Tulit Zsombor şi Szarukán László; Sepsi Sic Outland Expedition: Debreczeni László şi Demeter László) a fost traversarea Africii de la Nord către Sud, din Port Said până în Cape Town (parcurgând traseul Egipt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Zambia, Tanzania, Botswana și Republica Sud-Africană) cu mașini de teren echipate special pentru drumul de 16.000 de km parcurși pe teren dificil, în numai 45 de zile.
Expediția a început cu mai multe zile de întârziere din cauza birocrației complicate din Egipt, unde ridicarea mașinilor trimise înainte cu vaporul și așteptarea în Port Said a răpit 6 zile din programul strâns, astfel expediția propriu-zisă a pornit de abia în data de 6 martie.
Iată o prezentare scurtă a monumentelor culturale și naturale vizitate pe parcursul expediției în ordinea țărilor:
– Egipt: monumentele civilizației preistorice, Delta Nilului, traversarea Canalului Suez cu feribotul către Peninsula Sinai, coasta Mării Roșii, coasta Nilului (Luxor – Theba antică și împrejurimile – templele din Karnak, Valea Regilor, Assuan, Lacul Nasser, complexul arheologic din Abu Simbel).
– Sudan: Deșertul Nubian, piramidele din Sudan, muntele sfânt al localnicilor, Jebel Barkal cu templele din împrejurime, piramidele din Meroé (oraș străvechi distrus de pe coasta estică al Nilului).
– Ethiopia: Gondar (2133 m) – Lalibela (2500 m), vulcanul Erta Ale (vulcan activ, cu lavă în continuă fierbere), traversarea depresiunii Etiope (drumuri de dificultate ridicată, la înălțimi în general de peste 3000 de m), apoi coborârea la altitudinea de minus 70 de metri faţă de nivelul mării, o noapte petrecută lângă vulcan și întâlnire cu triburile locale din valea râului Omo.
– Kenya: împrejurimea lacului Turcana, depresiunea Est-Africană, partea estică a Marelui Rift, Nairobi (în vizită la Ambasada Ungariei) și traversarea Ecuatorului.
– Tanzania: Parcul Naţional Ngorongoro, popas pe marginea lacului Manyara, pe o plantație de cafea în Mbeya (aici ni s-a prezentat culesul, sortarea boabelor de cafea, prăjirea și pregătirea cafelei).
– Zambia: izvoarele calde ale Kapishei, orașul Kabwe și împrejurimile (oraș minier devastat cu zone contaminate), traversarea râului Zambezi cu feribotul.
– Botswana: Cascada Victoria, Parcul Naţional Chobe, Delta Okavango, deșertul Kalahari și întâlnirea cu comunitatea bushman.
– Republica Sud-Africană: Pretoria (în vizită la Ambasada Ungariei), cercetare în fosta zonă transfrontalieră Transvaal (Swaziland și Mozambic), Parcul Naţional Royal Natal, Cascada Tugela, Parcul Naţional Tsitsikamma, Parcul Naţional Agulhas, Capul Agulhas, Capul Bunei Speranțe, Cape Town și Muntele Masa.
În general, localnicii au fost prietenoși, însă în țările centrale au arătat disprețul față de „muzungu” (așa îi numesc localnicii pe oamenii albi). Comunicarea a mers mai greu, mai ales în zonele mai izolate, astfel că de foarte multe ori au trebuit să recurgă la semnele convenționale ale gesturilor. Prietenia localnicilor le-a fost mulțumită prin mici cadouri aduse de acasă (minge de sport, tricouri de sport, mâncare, haine).
Membrii echipei au întâmpinat și probleme, însă le-au tratat ca pe „sarcini care trebuie rezolvate”. Situații care pentru cei din afară păreau a fi periculoase le-au rezolvat prin atitudine pozitivă și siguranţă de sine: mai precis, au avut în fața lor un drum pe care au vrut să-l parcurgă.
În Delta Okavango, unul dintre membrii expediției s-a ars foarte tare la mână, rană pe care au tratat-o cu materialele sanitare proprii, apoi cu ajutor medical. Tratarea propriu-zisă ulterioară a fost făcută de membrii echipei. Au solicitat ajutor cu folosirea butonului S.O.S. a dispozitivului Garmin Inreach, după ce elicopterul a sosit la fața locului.
La trecerea granițelor au întâmpinat greutăți, însă după multă răbdare și cu câteva trucuri au reușit să intre în Sudan, Zambia și Republica Sud-Africană. În țările cu risc ridicat s-au intersectat adesea cu gardieni și civili înarmați, iar în Ethiopia, în zonele cu risc de gradul I, au fost însoțiți de o escortă militară (în schimbul unei sume de bani).
Condițiile din deșert și temperaturile ridicate (44 de grade Celsius) au pus la grea încercare sistemele de aer condiționat ale mașinilor, iar terenul dificil a cauzat mai multe probleme. Au reparat mașinile și au schimbat mai multe accesorii şi piese în Khartoum, Dodoma (Tanzania), Nairobi, Maun, de asemenea şi în Deșertul Kalahari (Botswana), iar într-un final pe marginea drumului într-un oraș aglomerat la 30 de kilometri de Capul Bunei Speranțe.
Până în capitala ultimei țări africane (Republica Sud-Africană) membrii echipei au călătorit împreună. În Pretoria, în a 34-a zi a expediției (8 aprilie) cei 4 membri și-au continuat drumul separat. De aici, Expediția Sepsi Sic Outland și-a continuat drumul spre sud, spre Cape Town ca să-și poată încheia drumul mai devreme, iar membrii Asociației „Secui la înălţime” au pornit spre est ca să-și împlinească un alt scop.
Tulit Zsombor și Szarukán László (din inițiativa Asociației Carola) în perioada 9-12 aprilie au cercetat mormântul Contelui Wass Albert, care a murit în războiul Englezo-Bur undeva lângă granița estică a Republicii Sud-Africane. După primele rezultate au extins căutările inclusiv spre Swaziland și Mozambic. Rezultatele cercetărilor din zonă, documentate prin fotografii și sonografii sugerează că cel mai probabil în Swaziland au găsit mormântul Contelui Wass Albert.
Steagul secuiesc, care este prezent la toate expedițiile Asociației „Secui la înălţime”, a primit o deosebită importanță. Din cauza situațiilor neplăcute (jigniri și amenințări) apărute în 2018, în urma folosirii steagului secuiesc, acesta pe parcursul expediției a fost folosit nu numai ca și un simbol al identității dar și pentru a atrage atenția publicului. Astfel, acesta a fost arborat în curtea muzeului din Utrecht, unde membrii expoziției au comemorat moartea eroului Conte Wass Albert. Au făcut mai multe fotografii cu steagul secuiesc în mai multe țări africane, cu mai multe persoane de statut diferit, dar si cu reprezentanții Ambasadei Ungariei din Kenya și Republica Sud-Africană.
Clubul sportiv „Secui la înălţime” a avut ca scop, de asemenea, extinderea programului care vizează promovarea unei vieți sănătoase şi asigurarea unor condiții de viață optime. Traversarea continentului a reprezentat o ocazie de a atrage atenția celor de acasă spre faptul că lipsa de apă din Africa poate să ne amenințe în curând și pe noi, și să nu ratăm ocazia de a face pașii necesari împreună în timp util pentru păstrarea planetei și a apei potabile. În Cape Town membrii expediției au fost martorii faptului că, prin conștiință și puterea comunității unite, localnicii au reușit să extindă cu mai multe luni momentul care reprezintă încetarea posibilității de a furniza localnicilor apă potabilă.
Membrii Expediției trans-africane Khumba „Secui la înălţime” au parcurs 16.037 km în Africa (cu câteva accesorii schimbate și mai multe reparații la mașini). Au traversat 10 țări, iar în a 44-a zi a expediției au ajuns în Cape Town și Capul Bunei Speranțe. În Cape Town au predat documentele în urma cercetării mormântului Contelui Wass Albert către ambasadorul Ungariei, au pus mașinile pe vapor (inclusiv ale colegilor de la Sepsi Sic Outland Expedition) apoi au zburat către București.
Drumul a putut fi urmărit cu ajutorul serviciului Garmin.
În viața fiecărui membru al echipei joacă un rol important visarea, apoi planificarea și pregătirea expedițiilor. Au realizat din nou importanța disciplinei, rezistenței și a fricii sănătoase, că trebuie să fie dispuși să iasă din zona lor de confort și că incertitudinea nu este neapărat un lucru rău.
Călătoria plină de pericole și probleme apărute zilnic, descoperirea valorilor necunoscute ale diferitelor culturi din această parte a lumii, întâlnirea cu localnicii și atmosfera locurilor, toate acestea au contribuit la magia/farmecul trăit pe acest continent.
Sponsorii Expediției Khumba Trans–Afrika 2018 au fost: Asociația Carola, Nexxon, Bertis, Depo, Trisport, Garmin, Autototal, BoemUrban, Clinica de parbrize, Tuning Serv, Pista Bá, InterCars, Teamobil, T3 Kiadó, Ervin Impex, Adonis, Instal All, Deante, Demeter Lkl, Contexp, No Limit, Bon Proiect, Wood Management, Lőrincz András II, Q-Service, Black Sea Crown Logistic.
Anvelopele mașinilor expediției de calitate înaltă BF Goodrich au fost oferite de Nexxon iar o parte a hranei a fost asigurată de Bertis.
Parteneri: Prevent Mozgásközpont, Fundaţia Comunitară Covasna, Consiliul Naţional Secuiesc, AlterNet.
Parteneri media: We Radio, Háromszék, Sepsi Rádió, Székely Hirmondó, Erdely.ma, sepsiszentgyorgy.info.