Ştiri locale

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a se amână cu două săptămâni

Ministerul Educației a anunțat, luni, că Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată cu două săptămâni. Examenul va fi susținut de elevi în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii.

Sindicatele din Educaţie au transmis că greva generală din sistem va continua, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.

“Vom discuta astăzi cu domnul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Acesta a precizat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.

“Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic”, a subliniat liderul sindical.

Profesorii din întreaga țară continuă protestele în stradă. Marți, între orele 09:00-10:00, dascălii din județul Covasna vor protesta la Sfântu Gheorghe, în fața Prefecturii, fiind așteptați să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile între 400 și 500 de membri de sindicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Covasna, Nagy Gábor, a declarat vineri, pentru We Radio, că oferta guvernanților este una „rușinoasă, jignitoare”, și nu prezintă seriozitate.

Acesta a mai precizat că avizul favorabil pentru organizarea protestului a fost semnat de primarul și secretarul general al municipiului, precum și de reprezentanții Poliției și cei ai Jandarmeriei.

Publicitate
banner we radio