Ştiri

Eurovision 2016. Ucraina a câştigat marea finală. VIDEO cu piesa câştigătoare

Marea finală a concursului Eurovision, competiție de la care România a fost exclusă pentru acumularea unor datorii uriașe către European Broadcasting Union, a fost câştigată de UCRAINA. 

Ucraina a câştigat finala concursului Eurovision 2016, cu piesa ”1944”, interpretată de Jamala, o cântăreaţă de etnie tătară, potrivit site-ului oficial al competiţiei.

Publicitate

Este un rezultat care din nou va aduce acuze de politizare a competiției artistice. Mulți văd în acest rezultat o formă de pedepsire a Rusiei, cu atât mai mult cu cât reprezentantul acestei țări era considerat favorit. S-a clasat, de altfel, pe locul al treilea.

Cântecul ”1944” are o mare încărcătură politică şi nu este o piesă ”tipică” pentru concursul Eurovision – versurile sale conţin referiri la Stalin, Peninsula Crimeea şi acuzaţii de epurare etnică. Cântecul ucrainean a supărat autorităţile din Rusia, ţară care a anexat Peninsula Crimeea, teritoriu ce aparținea Ucrainei, în urma unui referendum controversat, în 2014, în contextul creşterii tensiunilor dintre cele două state şi al războiului civil din estul Ucrainei.

Textul în engleză al piesei este scris chiar de Jamala, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Oficiali politici de la Moscova și din Crimeea au protestat faţă de această alegere destinată, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Piesa, o combinaţie între muzica pop şi versuri pline de durere care sunt mai mult enunţate decât cântate, a fost inspirată din viaţa străbunicii interpretei Jamala, care a făcut parte dintre tătarii deportaţi în masă de regimul stalinist în 1944. Această străveche minoritate musulmană a fost considerată de regimul sovietic neloială şi care nu prezenta încredere, după trei ani de ocupaţie nazistă în Al Doilea Război Mondial. Ca un fel de pedeapsă colectivă, peste 240.000 de tătari din Crimeea au fost urcaţi în trenuri şi expulzaţi în Asia Centrală. Mai multe mii au murit în timpul călătoriei şi niciunul dintre ei nu a avut voie să se întoarcă în Crimeea până în anii 1980, reamintește news.ro.

„Ştiu că tu ai interpretat anul trecut un cântec despre pace şi dragoste, dar eu îmi doresc pace şi dragoste pentru toată lumea, mai ales în Ucraina”, a declarat artista ucraineană, la finalul competiţiei, adresându-se câştigătorului din 2015, suedezul Måns Zelmerlöw.

Ucraina, adusă pe primul loc de voturile publicului

Juriile din ţările participante au acordat cele mai multe puncte pentru Australia (320), Ucraina (211), Franţa (148), Malta (137) şi Rusia (130). Cele mai puţine puncte din partea juriilor le-a primit Germania, doar 1 punct.

Câştigătorul a fost desemnat însă în urma votului juriilor de specialitate din 42 de ţări, dar şi ale voturilor exprimate prin SMS de telespectatorii din ţările participante la Eurovision 2016, cele două având fiecare o pondere de 50% în rezultatul final.

După votul juriilor naţionale, pe primul loc se afla Australia, însă rezultatul final al concursului Eurovision 2016 a fost decis de voturile telespectatorilor din ţările participante.

Podiumul concursului Eurovision 2016 a fost completat de Australia, care a obţinut 511 puncte, şi Rusia, care a primit 491 puncte.

Marea finală a fost transmisă live pe canalul de YouTube al festivalului.

În România, nicio televiziune nu a transmis gala finală. În schimb, pentru prima dată în istoria concursului, finala a fost transmisă şi în Statele Unite, ocazie cu care, pe scena Eurovision, a fost invitat să cânte celebrul cântăreţ Justin Timberlake.

Publicitate
banner we radio