
Elevii vor primi burse școlare între 300 și 3.000 de lei pe lună, începând cu noul an şcolar
Din septembrie 2023, elevii de gimnaziu și liceu vor primi patru tipuri de burse, respectiv de merit, sociale, tehnologice și de excelență olimpică I și II, potrivit legii Învățământului Preuniversitar. În schimb, vor dispărea bursele de studiu, care valorează 150 de lei pe lună, și cele de performanță, care în prezent valorează 500 de lei pe lună.
Valoarea bursei de merit va fi mai mult decât dublă față de valoarea actuală, ajungând la 450 de lei (față de 200 de lei), iar cea socială va crește până la 300 de lei (față de 200 de lei). De asemenea, elevii care urmează un liceu cu profil tehnologic vor putea beneficia de bursa tehnologică în valoare de 300 de lei, iar mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei, condiția fiind să frecventeze orele de curs.
În ceea ce privește bursele de excelență pentru olimpici, acestea vor porni de la 700 de lei pe lună și pot ajunge la 3.000 de lei, conform Edupedu.ro.
Într-o postare pe Facebook (AICI), reprezentanții Consiliului Elevilor Covasna au explicat în ce condiții se vor acorda aceste burse. Concret, elevii care nu au obținut media 10 la purtare la finalul anului şcolar nu vor mai beneficia de bursa de merit din anul şcolar următor. Bursele sociale şi/sau bursele tehnologice se vor putea cumula cu orice tip de bursă.
Bursa de merit se va acorda pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de liceu și gimnaziu, în vreme ce bursa tehnologică se va acorda elevilor care frecventează învățământul tehnologic şi care se încadrează în condițiile din metodologia-cadru.
Bursele de excelentă olimpică I/II se vor acorda elevilor care au obținut distincții la nivel național sau internațional, iar bursa socială se va acorda elevilor din medii dezavantajate socioeconomic, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, precum și elevilor minori, neangajați pe piața muncii şi înscrişi în programele educaționale de tip „A doua şansă”, sau care studiază la frecvență redusă.
„Conform noilor legi ale învățământului preuniversitar, bursele școlare se acordă în mod diferit, acestea fiind în cuantumuri mai mari. Consiliul Județean al Elevilor Covasna rămâne, și în acest an școlar, punctul de sprijin al elevilor covăsneni în întregul proces al îmbunătățirii actului educațional. Dacă ai nelămuriri legate de noul an școlar, sau de anumite schimbări legislative, suntem la un mesaj distanță!”, au transmis reprezentanții Consiliul Elevilor Covasna.
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale și de alte venituri obținute potrivit legii.
Cuantumul minim al burselor și metodologia-cadru de acordare sunt aprobate prin ordin al ministrului Educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar. Mai multe detalii despre valoarea burselor și criteriile de acordare AICI.
(Ioana Ardeleanu)