Ştiri

Elevii cu o medie de admitere sub 5 nu mai sunt primiți la liceu. Vor merge la școli profesionale

Elevii care vor avea o medie de admitere sub 5 nu vor putea să participe la admiterea la liceu pentru anul școlar 2020-2021, reiese dintr-un ordin al Ministerului Educației. Asta înseamnă, conform Mediafax, că acești copii vor fi redirecționați către învățământul profesional.

Neincluderea elevilor cu o medie de admitere sub 5.00 la admiterea la liceu pentru anul școlar 2020-2021 este prevăzută în Ordinul Ministerului Educației nr. 4.948/2019, care a apărut azi în Monitorul Oficial.

„La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere (…) este minimum 5.00 (cinci)”, scrie în actul normativ.

Asta înseamnă că elevii care au medii de admitere de la 4.99 în jos vor fi redirecționați către învățământul profesional. Sau cel puțin așa s-a decis la nivelul ministerului, potrivit președintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, citat de Mediafax.

„Trebuia să ajutăm, chiar dacă pare un pic forţat, trebuia să asigurăm această alternativă pentru elevii care intrau la liceele teoretice cu medii mult sub 5 – nu aproape de 5, mult sub 5 – şi care sub nicio formă nu reuşeau să obţină această diplomă de Bacalaureat”, a precizat Cristache.

Desigur, prevederea din ordinul apărut joi este incompletă, din moment ce ea face referire numai la admiterea la liceu. Însă probabil că precizarea exactă referitoare la redirecționarea elevilor către învățământul profesional va fi inclusă în ordinul de ministru prin care se vor stabili regulile admiterii la școlile profesionale.

Media de admitere la liceu este calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a și media generală de absolvire a claselor V-VIII. Prima are o pondere de 80%, iar a doua are o pondere de 20%.

banner we radio