Ştiri locale

EffAct dedică luna decembrie combaterii risipei alimentare

Decembrie nu este doar luna cadourilor și a reîntregirii familiilor la masa de Crăciun, este și luna risipei alimentare, când ajungem să umplem coșul de cumpărături cu mai mult decât este necesar. În fiecare an, după perioada sărbătorilor de iarnă se adună cantități enorme de mâncare care, de cele mai multe ori, ajunge să fie aruncată la gunoi.

Reducerea  risipei alimentare este tema lunii decembrie a programului effAct, derulat de Biroul pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe. Locuitorii municipiului sunt încurajați  să cumpere, să gătească și să consume doar cantitatea de mâncare cu adevărat necesară, pentru a contribui la reducerea cantității de deșeuri. 

„În fiecare zi trecem pe lângă un magazin alimentar, avem astfel ocazia să luăm acasă mai puțină mâncare, nu trebuie să o acumulăm și apoi să o aruncăm când nu o mai consumăm.  Înainte de a face cumpărături, gândiți-vă la cât veți consuma efectiv într-o zi sau două. Avem și tendința de a risipi alimente în timpul sărbătorilor. De aceea am legat această temă de luna decembrie – este perioada în care putem fi expuși cel mai mult și mai spectaculos la acest obicei prost. Dintr-un anumit motiv, ne așteptăm să mâncăm mai mult în această perioadă a anului, când, de fapt, nevoile noastre de energie nu se schimbă și este mai probabil să nu mâncăm nici cu familia extinsă mai mult decât acasă. Cu puțină organizare și atenție, putem evita o mare parte din risipă, ceea ce nu numai că reduce cantitatea de deșeuri, dar și povara suplimentară pe care o exercităm asupra planetei. Haideți să facem tot ce putem!”, transmit inițiatorii programului effAct.

Potrivit Eurostat, în fiecare an în Uniunea Europeană sunt generate aproape 59 de milioane de tone de deşeuri alimentare (131 kg / locuitor), reprezentând o pierdere financiară estimată la 132 miliarde de euro. Aproximativ 10% din totalul alimentelor furnizate unităţilor de vânzare cu amănuntul, restaurantelor, gospodăriilor și serviciilor de alimentaţie (cantine şcolare, ale întreprinderilor, ale spitalelor, etc.) sunt irosite.

România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare anual.

În octombrie anul trecut, Senatul României a adoptat o inițiativă legislativă pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, care se adresează, însă, în special supermarketurilor, pentru urmărirea valabilității produselor, micșorarea prețului de vânzare înainte de expirare, dar și compostarea alimentelor expirate.

Lansat în toamna anului trecut, programul effAct se concentrează în fiecare lună în jurul unei noi provocări, oferind vizibilitate temelor care susţin un stil de viaţă mai conştient faţă de folosirea resurselor naturale şi faţă de mediul înconjurător.

Acţiunile organizate până acum au avut ca teme: mobilitatea urbană şi reducerea poluării prin folosirea mijloacelor alternative de transport, colectarea selectivă și reciclarea deşeurilor, stoparea cumpărăturilor de haine în exces, combaterea risipei de alimente, economisirea energiei, sau prelungirea duratei de viață a obiectelor prin reutilizarea și reciclarea lor.

Luna noiembrie a fost dedicată garderobei, locuitorii orașului fiind încurajați ca la trecerea de la garderoba de vară la cea de iarnă să selecteze anumite haine și încălțări și să renunțe la cele pe care nu le folosesc. De asemenea, aceștia erau încurajați să evite achiziționarea unor noi piese vestimentare, optând, în schimb, pentru cele pe care le au acasă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio