Ştiri locale

„Educație Rutieră – Educație pentru Viață”. Câştigătorii fazei judeţene

Echipa Palatului Copiilor va reprezenta județul Covasna la etapa națională a competiției ce se va desfășura în luna iulie, la Sfântu Ghorghe

Siguranţa comunităţii, a copiilor şi a tinerilor în special, constituie o preocupare permanentă a polițiștilor covăsneni, iar educaţia rutieră ocupă un loc aparte în acest context, fiind, în adevăratul sens al cuvântului, educaţie PENTRU VIAŢĂ. Este motivul pentru care eforturile în acest sens încep încă de la vârste foarte fragede.

Publicitate

Apropierea vacanţei de vară este un prilej în plus de reamintire a importanţei prevenţiei în traficul rutier, având în vedere faptul că elevii vor petrece mult mai mult timp la joacă, pe stradă, deseori fără supravegherea părinţilor.

Concursurile pe teme rutiere sunt o modalitate atractivă de a le reaminti celor mici modul corect de a circula în siguranţă, dar şi de a promova mişcarea, sportul, ca modalitate sănătoasă de petrecere a timpului liber. Astfel, sub egida „Alege Viața”, marți, 7 iunie 2016, în județul Covasna a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de  Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul Rutier al I.P.J. Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, aceasta din urmă fiind și locația de desfășurare a competiției.

Scopul competiţiei a fost formarea comportamentului rutier responsabil pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar.

În ziua concursului, la start s-au aliniat 6 școli reprezentate de echipaje compuse din 4 elevi, toți încărcați de emoții pozitive și dornici de competiție. Aceștia au parcurs probele concursului cu încredere și experiența unor profesioniști.

Proba teoretică a urmărit verificarea cunoştinţelor participanţilor cu privire la normele rutiere şi acordarea măsurilor de prim-ajutor. Aceasta a constat în completarea de către fiecare participant a unui chestionar cu 10 întrebări, în limita a 20 minute, cu grad de dificultate corespunzător fiecărei categorii de vârstă.

Proba de îndemânare a constat în parcurgerea cu bicicleta, contratimp, a traseului cu obstacole, special amenajat în poligonul din curtea Palatului Copiilor, din care nu a lipsit trecerea în zig-zag printre jaloane şi cumpănă, ce a urmărit verificarea îndemânării elevilor la manevrarea bicicletei printre obstacole.

Proba derulată în parcul-şcoală a urmărit modul de respectare de către participanţi şi arbitri a normelor rutiere referitoare la circulaţia bicicletelor pe drumurile publice.

În urma celor trei probe, juriul a desemnat câştigătorii: locul I a fost adjudecat de reprezentanţii echipei Palatului Copiilor 2, echipă care va reprezenta județul nostru la faza națională a competiției. Locul al II-lea a fost adjudecat de echipa Palatului Copiilor 1, iar locul al III-lea de echipa Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului.

Câştigătorii au primit premii în bani, oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Această etapă judeţeană a reprezentat un bun prilej pentru reacomodarea în ceea ce priveşte condiţiile acestui concurs, având în vedere faptul că, în cursul lunii iulie, municipiul Sfântu Gheorghe va fi, pentru al doilea an consecutiv, gazda etapei naţionale.

Prin astfel de activităţi, poliţiştii speră să conştientizeze atât elevii cât şi cadrele didactice de necesitatea formării încă de la o vârstă fragedă a unui comportament rutier responsabil.

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Nicoleta Marin

\"Educatie

Publicitate
Publicitate
banner we radio