Ştiri locale

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie va putea fi urmărită din Piața Centrală din Sfântu Gheorghe

La începutul săptămânii viitoare, pasionații de astronomie, și nu doar ei, vor putea admira timp de două ore și jumătate o eclipsă parțială de Soare, spectaculosul fenomen fiind vizibil în Europa (cu excepția Peninsulei Iberice), Urali și Siberia de Vest, Orientul Mijlociu, Asia de Vest și nord-estul Africii.

Eclipsa va avea loc marţi, 25 octombrie, și va debuta la ora 12:26 (ora României), iar locuitorii din Sfântu Gheorghe o vor putea urmări și din Piața Centrală, împreună cu echipa Observatorului Vega care va fi prezentă în fața clădirii Consiliului Județean Covasna, unde va amplasa mai multe telescoape, dedicate sau adaptate pentru observații Solare.

Publicitate

„Mulți dintre noi încercăm o cură de slăbit și, să fim serioși, nu toți reușim. Soarele se pregătește pentru un moment de magie, pentru că în numai o oră își va pierde 40% din burtică. Vrei să vezi cum? Hai cu noi pe 25 octombrie, de la ora 12:30 (da, la amiază…) în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, în fața clădirii Consiliului Județean, ca să facem observații la Eclipsa Solară Parțială”, transmit reprezentanții Observatorului Vega, potrivit cărora evenimentul se va încheia la ora 14:30, iar faza maximă a eclipsei va fi în jurul orei 13:38.

Celor care doresc să privească fenomenul li se recomandă să nu se uite la Soare fără protecție, ci să opteze pentru filtre speciale (ochelari de eclipsă, sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură).

„Vom folosi mai multe telescoape, unele dedicate, altele adaptate pentru observați Solare. O să aducem și un telescop H-alpha cu care vom putea vedea erupțiile Solare, dacă vor fi în momentul respectiv. Publicul va putea observa eclipsa cu ajutorul echipamentelor noastre”, ne-a explicat astronomul amator Csere Mihály, membru al Observatorului Vega.

Deși nu va fi o eclipsă totală, fenomenul va fi vizibil, acoperirea Soarelui urmând să fie de circa 39,3%.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio