Ştiri

Eclipsă de soare pe 20 martie

Astazi avem ocazia să observăm un fenomen astronomic rar: o eclipsă de soare. Următoarea va fi vizibilă în ţara noastră abia în 2027. Evenimentul de azi va fi vizibil total din Insulele Feroe, iar în restul emisferei nordice, inclusiv din România, va putea fi observată doar o eclipsă parţială. La noi in tara, primul contact, prima muşcătură care apare pe suprafaţa Soarelui, va fi la 10:48. Faza maximă, acoperire maximă a Soarelui, care va fi la 51%-52%, va avea loc la ora 11:55, iar ultimul contact, când Soarele revine la normal, este la 13:04. O astfel de eclipsa în care Soarele să fie acoperit peste jumătate va mai fi în 2027.

Specialistii spun ca vineri de la ora 11:00-11:10 începe să se vadă bine, dar numai cu ochelari speciali de eclipsă. Dacă privim în Soarele obişnuit fără ochelari un minut, putem să orbim, pentru că ne afectează vederea şi este irecuperabil, fără să simţim durere, pentru că la nivelul globului ocular nu avem receptori de durere.

Publicitate

Specialistii avertizează oamenii să nu încerce să privească eclipsa cu ajutorul unui binoclu sau telescop fără protecţie, pentru că este foarte periculos.

Cei mai norocoşi vor fi locuitorii din nordul ţării, pentru că acolo o să se vadă cel mai bine eclipsa de soare, diferenţa de acoperire dintre nord şi sud fiind de 10%.

Publicitate
banner we radio