Ştiri

E oficial! Zile libere de sărbători pentru bugetari în 24 şi 31 decembrie

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că angajaţii din sectorul bugetar vor avea două zile libere în plus de sărbători, în 24 şi 31 decembrie.

Ea a mi anunţat că  discutat cu miniştrii Muncii, Sănătăţii şi cu cel de Interne, vor fi luate măsurile necesare pentru ca plata pensiilor să se încheie înainte de sărbători.

Publicitate

Ca urmare a deciziei Guvernului, angajaţii din sistemul bugetar vor avea vacanţe prelungite de Crăciun şi de Anul Nou, dat fiind că 24 decembrie şi 31 decembrie sunt zile de luni urmate fiecare de zile libere, făcându-se astfel punte cu zilele libere din weekend.

Prin urmare, perioada de vacanţă ar fi între 22 şi 26 decembrie inclusiv şi o alta între 29 decembrie şi 2 ianuarie inclusiv.

Pentru salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentaţie publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Calendarul sărbătorilor legale în 2019:

1, 2 ianuarie (marţi, miercuri) – Anul Nou

24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor Române

26 aprilie (vineri) – Vinerea Mare

28 aprilie (duminică) – Paştele

29 aprilie (luni) – A doua zi de Paşte

1 mai (miercuri) – Ziua Muncii

1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului

16 iunie (duminică) – Rusalii

17 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii

15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei

1 decembrie (duminică) – Ziua Naţională a României

25, 26 decembrie (miercuri, joi) – Crăciun

Publicitate
banner we radio