Ştiri

E oficial: Românii se vor putea muta în locuințele noi numai după recepția lucrărilor de construcții

Proprietarii clădirilor nu vor mai putea permite celor care au cumpărat un spațiu de locuit în imobile să se mute înainte de efectuarea recepției lucrărilor, fie ele de construire, consolidare sau extindere, potrivit unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial.

Legea nr. 97/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, care a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial, prevede o serie de noi reguli care trebuie respectate la construcția și livrarea de locuințe. Măsurile cuprinse de acest act normativ se vor aplica începând de duminică, 12 mai.

Mai exact, potrivit Legii nr. 97/2019, cei care au cumpărat o locuință într-un bloc nou sau în care se execută diverse lucrări de construcții nu vor putea să se mute înainte de recepția lucrărilor.

Concret, investitorii, care sunt definiți de legislația în vigoare ca fiind persoane fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții sau intervenții la construcții, vor permite utilizarea “construcției numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții, atât în cazul investițiilor noi, cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor de construcții”.

Pe de altă parte, și proprietarii construcțiilor vor avea, printre altele, aceeași obligație. După cum este prevăzut în actul normativ, aceștia vor trebui să permită utilizarea construcției “numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții pentru intervențiile asupra construcțiilor existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor de construcții”.

Actul normativ stabilește și modul în care vor fi sancționați investitorii sau proprietarii construcțiilor care nu vor respecta aceste obligații. Astfel, conform documentului, nerespectarea obligației de a nu permite locuirea înainte de recepția lucrărilor va fi sancționată cu amendă “de la 20.000 lei la 40.000 lei”.