E oficial! România și Bulgaria intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025
România și Bulgaria vor adera la Schengen şi cu granițele terestre începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a UE.
„ACORD! Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!”, a anunțat președinția maghiară a UE.
Președinta Parlamentului European a salutat aderarea României și Bulgariei la Schengen.
„Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a spus Roberta Metsola.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, înaintea ședinței JAI, că dacă decizia va fi cea așteptată, respectiv ca România să adere în totalitate la Schengen din 1 ianuarie 2025, atunci va fi o perioadă de 6 luni în care vor exista controale aleatorii la frontierele terestre, făcute pe baza analizelor de risc.
„Este o ședință complicată din cauza evoluțiilor din Orientul Mijlociu, din Siria, care vor avea impact pe zona de migrație, dar ne-am pregătit și pentru asta, putem aborda orice subiect. (…) Obiectivul nostru este să dispară cozile de TIR-uri din vămi. Am luptat permanent că eliminăm aceste cozi (…) Avem una din cele mai bine pregătite Poliții de Frontieră din Europa”, a declarat Predoiu înaintea ședinței JAI.
Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat că impunerea unor controale aleatorii la frontierele terestre, timp de 6 luni, ar fi „doar o măsură suplimentară, fără a însemna blocarea aderării complete a României la Schengen”.
„Sunt controale care se fac în funcție de informații clare primite de autorități, controale aleatorii în baza unor analize de risc. Nu vorbim despre oprirea tuturor mașinilor. Este ceva normal în spațiul Schengen, sunt țări, precum Germania, Olanda, statele nordice, care au deja acest tip de controale aleatorii la frontiere. Aceste controale temporare nu vor însemna blocarea aderării complete la Schengen”, a declarat Negrescu la Digi24.
Se reduc astfel timpii de staționare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la:
– Curtici;
– Valea lui Mihai;
– Salonta;
– Episcopia Bihor;
– Carei.
Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine (Ungaria și Bulgaria).
Astfel, transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE:
– Vama Veche;
– Negru Vodă;
– Giurgiu;
– Călărași;
– Zimnicea;
– Turnu Măgurele;
– Bechet;
– Calafat;
– Nădlac 1 și 2;
– Vârșand;
– Borș 1 și 2;
– Petea.