Info Trafic, Ştiri

E oficial: Poliția rutieră poate ridica mașinile staționate ilegal

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, „Legea Drulă”, care prevede posibilitatea ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea maşinilor staţionate neregulamentar şi de pe trotuar. Decretul semnat se referă la promulgarea Legii pentru modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, anunţă Administraţia Prezidenţială. În octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, o propunere legislativă care permite ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor parcate nereglamentar, inclusiv a celor care nu sunt pe partea carosabilă.

„Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, prevede proiectul, adoptat de Cameră, după ce Senatul îl respinsese în 2019. Potrivit actului normativ, Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar mai ales în cazurile în care acestea stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic.

Publicitate

“În forma în vigoare a Codului Rutier această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorul este deputatul USR Cătălin Drulă, care a explicat că proiectul vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, al persoanelor însoţite de copii mici, care sunt nevoite să meargă pe carosabil, pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini.

“Sunt instituţii care sunt blocate, sunt câteodată cazuri grave când pompierii nu pot să ajungă să stingă un incendiu din cauza acestor maşini parcate ilegal şi, până nu vom adopta acest proiect de lege, Poliţia Rutieră, în interpretarea legii, spune că nu poate să înlăture aceste maşini. Sunt primari de municipii de toate culorile care cer acest proiect”, a susţinut liderul USR, citat de Agerpres.

Publicitate
Publicitate
banner we radio