Ştiri

E oficial. Marea Britanie optează pentru ieșirea din UE

Marea Britanie scrie istorie. Este prima țară care optează pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Acesta este rezultatul referendumului convocat la 23 iunie. Premierul David Cameron și tabăra proeuropeană au suferit o mare înfrângere, în timp ce naționaliștii exultă. Consecința imediată este o cădere accentuată a lirei, dar pe termen lung nimeni nu știe exact cum vor decurge lucrurile. În orice caz, ieșirea Marii Britanii din UE nu se va face imediat, ci va fi rezultatul unor negocieri care ar putea dura doi ani. În plan politic sunt de așteptat cutremure și un efect de domino.

S-a încheiat centralizarea rezultatelor din toate cele 382 de centre. În favoarea ieșirii din UE s-au pronunțat 17.410.742 de persoane, ceea ce înseamnă că Marea Britanie a votat în proporție de 51,9 la sută pentru despărțirea de UE.

Ar mai fi fost nevoie de încă aproape un milion de voturi pentru ca tabăra proeuropeană să iasă victorioasă. De această parte au fost 16.141.241 de alegători, ceea ce a reprezentat o proporție de 48,1 la sută.

Unele dintre efectele Brexit

– imigranţii UE care muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să îşi continue activitatea. Statutul legal va fi negociat între state în intervalul 2019-2020

– alocaţiile, pensiile şi ajutoarele sociale plătite de statul britanic imigranţilor români care au muncit legal în Anglia vor fi indexate conform ţării din care provin sau anulate (Marea Britanie plăteşte anual un miliard de lire sterline alocaţiilor copiilor polonezi, români şi bulgari)

– imigranţii care nu şi-au găsit loc de muncă după 6 luni de şedere în Marea Britanie vor putea fi expulzaţi

– procedurile de angajare pentru cetăţenii UE pot fi schimbate, în funcţie de puncte şi aptitudini profesionale şi în funcţie de acestea să fie acordată viza cu drept de muncă

– studenţii români care învaţă la universităţi din Marea Britanie vor fi limitaţi în accesarea împrumuturilor bancare

– nu s-a luat încă în calcul amendarea dreptului la liberă circulaţie în cazul ieşirii din Uniunea Europeană şi nici regimul vizelor

– relaţiile comerciale cu Marea Britanie se vor modifica: în 2015, ţara noastră a înregistrat exporturi de 2,38 de miliarde de euro şi a importat din Marea Britanie bunuri de 1,56 miliarde de euro.

Avertismente mondiale împotriva Brexit

Căderea PIB și scenarii cvasiapocaliptice apar în avertismentele mai multor personalități internaționale în cazul unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat în ajunul referendumului că nu va exista \”niciun fel de nouă negociere cu Londra\” la capătul scrutinului. \”Afară înseamnă afară\”, a spus el.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, și-a exprimat temerea de repercusiunile filosofice ale unui Brexit pentru întregul Occident.\”În calitate de istoric, mă tem că un Brexit ar putea marca nu numai începutul distrugerii UE, ci și a civilizației occidentale\”, a declarat el.

Premierul britanic David Cameron și-a asumat un risc enorm, aprobând în 2013 acest referendum care a creat o ruptură în partidul său conservator. După scrutinul de joi seara, mai mult de 80 de deputați din partidul său, care au făcut campanie pentru Brexit, i-au cerut să rămână în funcție oricare ar fi rezultatul scrutinului. Dar pentru fostul ministru conservator al justiției, Ken Clarke, aceasta nu este decât praf în ochi: \”Primul ministru nu va putea să se mențină mai mult de 30 de secunde dacă pierde referendumul\”, a pronosticat el.

Președinta Băncii Centrale Americane (FED), Janet Yellen, a avertizat în această săptămână asupra \”repercusiunilor economice importante\” în SUA în caz de Brexit. Un vot în favoarea Brexit ar putea iniția \”o perioadă de volatilitate asupra piețelor financiare care ar putea avea un impact negativ asupra condițiilor financiare și asupra perspectivelor economice americane\”, a avertizat ea în cursul audierii bianuale în fața unei Comisii a Congresului.

La rândul său, Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizează asupra \”unui risc important pentru economia mondială\”. Marii bancheri din G7 se tem de un \”șoc\”.

Potrivit unui studiu prezentat în mai de Trezoreria britanică, părăsirea UE ar provoca \”un șoc imediat și violent\” în Marea Britanie și ar afecta creșterea sa economică. Analiza prevede două scenarii dacă alegătorii se declară în favoarea Brexit: \”un scenariu șoc\” în care Produsul Naționat Brut ar pierde 3,6% în raport cu previziunile pe doi ani și un \”scenariu de șoc violent\” unde pierderea ar fi de 6%.

Miliardarul american George Soros a avertizat în această săptămână împotriva unei posibile \”vineri negre\” în caz de Brexit, deja anticipând o devalorizare cu cel puțin 15% a lirei sterline. Vineri, în cursul nopții, în timp ce Brexit era în ușor avans în rezultate, lira sterlină se devalorizase la cel mai scăzut nivel din 1985 în fața dolarului, potrivit agenției financiare Bloomberg.

Publicitate
banner we radio