Ştiri locale

E oficial: 17 străzi din Sfântu Gheorghe vor fi modernizate prin programul „Anghel Saligny”

Ministerul Dezvoltării a publicat lista obiectivelor de investiții finanțate prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, în această etapă fiind alocate sume pentru județele Arad, Argeș, Brașov, Călărași, Covasna și Tulcea. Acestea se alătură, astfel, județelor Alba, Brăila, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Sibiu și sectoarelor municipiului București, care au primit deja finanțare în ultimele două săptămâni.

În județul Covasna, conform criteriilor de selectare,  din totalul celor 182 solicitări de finanțare vor fi implementate 121 de proiecte în 44 de localități, a căror valoare totală se cifrează la 1.027.710.662 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.

Publicitate

Pe listă se află și Consiliul Județean Covasna căruia i-au fost aprobate 5 proiecte în valoare totală de 140 de milioane de lei, bani care vor fi investiți în modernizarea și reabilitarea mai multor drumuri județene, printre care și cel care face legătura între Brateș și Zăbala, respectiv pentru reabilitarea podului peste Râul Olt (DJ113 km 36+301) și modernizarea drumului județean 113 (km 35+050 – km 37+397), inclusiv Bixad – Gara CFR Bixad.

43 milioane de lei pentru investiții la Sfântu Gheorghe

Cele mai multe alocări au fost făcute către municipiul Sfântu Gheorghe – 18 la număr, fiind vorba despre finanțări în valoare totală de 43 de milioane de lei. Printre acestea se numără construirea de sensuri giratorii pe DN 13 E (1.921.669,41 lei); reabilitarea pasajului rutier situat pe strada Gábor Áron, care supratraversează strada Libertății (2.115.253,84 lei), reabilitarea str. Lunca Oltului (1.447.257,59 lei); reabilitarea str. Păiș David (6.095.499,42 lei); dar și modernizarea străzilor Gáll Lajos, Malomgát, Rozelor, Salcâmilor – între str. Stadionului și str. Ghioceilor; Soarelui; Irinyi János; Digului; József Attila – inclusiv rețele tehnico-edilitare etapa III, str. Nouă; str. Fântânii; str. Tutunului; Textiliștilor; Mioriței și Ceferiștilor.

Valea Mare va avea apă și canalizare cu finanțare prin Programul Anghel Saligny

Comuna Valea Mare va primi două finanțări care însumează peste 23 milioane de lei pentru realizarea infrastructurii de apă și canalizare, ambele proiecte depuse în luna noiembrie a anului trecut fiind declarate câștigătoare.

Vestea vine după o săptămână marcată de tragedia în urma căreia o familie din comună și-a văzut agoniseala de o viață mistuită de flăcări, intervenția pompierilor fiind îngreunată tocmai de lipsa surselor de apă din localitate.

Conform listei publicate de Ministerul Dezvoltării, localitatea va primi o finanțare în valoare de 7.888.798,21 lei pentru înființarea sistemului de alimentare cu apă, și o alta în valoare de 15.203.862,29 lei pentru înființarea sistemului de canalizare.

Peste 28,8 milioane de lei la Târgu Secuiesc pentru realizarea unei piste pentru cicliști și reabilitarea a 8 străzi

Municipiul Târgu Secuiesc va primi o finanțare în valoare totală de 28.819.731,29 lei pentru realizarea a 9 obiective de investiții. Printre acestea se numără amenajarea unei piste de biciclete pe sectorul DN11B Târgu Secuiesc, până la limita extravilanului, dar și reabilitarea și modernizarea străzii Cernatului – zona blocuri de locuințe; str. Școlii; str. Primăverii (curțile 59 – 62, str. Nagy Mozes); str. Kanta; str. Matko István; str. Cimitirului; str. Bod Peter și str. Grădinii.

Sume importante vor primi și localitățile Aita Mare, Arcuș, Baraolt, Barcani, Bățani, Belin, Bixad, Bodoc, Brateș, Brăduț, Brețcu, Catalina, Cernat, Chichiș, Comandău, Covasna, Dalnic, Dobârlău, Estelnic, Ghelința, Ghidfalău, Hăghig, Ilieni, Întorsura Buzăului, Lemnia, Malnaș, Mereni, Micfalău, Moacșa, Ojdula, Ozun, Poian, Reci, Sânzieni, Sita Buzăului,  Turia, Valea Crișului, Vâlcele, Vârghiș, Zagon și Zăbala.

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Ministerul Dezvoltării acordă finanțare pentru asigurarea serviciilor de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitează drumurile și podurile.

Bugetul total al programului este de 65,5 miliarde de lei, iar până la termenul de depunere a solicitărilor autoritățile din țară au depus cereri în valoare totală de 137 de miliarde de lei.

Lista completă a localităților care primesc finanțare prin Programul național „Anghel Saligny”, împreună cu proiectele depuse și sumele alocate, poate fi consultată AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio