Ştiri locale

După mai multe amânări, azi începe programul Rabla Local 2023

După mai multe amânări, Ministerul Mediului a anunțat că programul Rabla Local 2023, prin care românii pot casa mașini mai vechi de 15 ani în schimbul sumei de 3.000 de lei, fără obligația de a cumpăra una nouă, va începe luni, 31 iulie, de la ora 10:00. Inițial, programul ar fi trebuit să fie lansat anul trecut, însă a fost amânat de mai multe ori.

În cadrul acestui program, Primăria Sfântu Gheorghe a solicitat finanțare nerambursabilă în valoare de 1.200.000 lei pentru 500 de autovehicule uzate – numărul maxim de maşini, conform regulamentului. Pentru acest an, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat, la finalul lunii aprilie, alocarea sumei de 300.000 lei din bugetul local, reprezentând cota parte de 20%.

Publicitate

Potrivit autorităților locale, participarea în cadrul programului național va contribui la „creșterea calității vieții în municipiul Sfântu Gheorghe, prin eliminarea autoturismelor cu grad ridicat de poluare din trafic”.

Vineri, Primăria municipiului Târgu Secuiesc a publicat condițiile de înscriere pentru mașini și persoane fizice (AICI), după ce, în luna mai, autoritățile locale au anunțat că au solicitat finanțare pentru un număr de 100 de autovehicule vechi. Din totalul stimulentului pentru casare, 2.400 de lei vor fi suportați din bugetul AFM, iar restul de la bugetul local.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei, înscrierea persoanelor fizice se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de Administrația Fondului de Mediu (AICI), până în data de 31 august a.c., ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale.

„După încheierea etapei de înscriere a solicitanților persoane fizice, Administrația Fondului pentru Mediu va transmite Primăriei Municipiului Târgu Secuiesc lista solicitanților care solicită stimulentul pentru casare. Primăria Municipiului Târgu Secuiesc va încheia contract de finanţare doar cu acei solicitanţi care sunt menţionaţi în lista ce va fi transmisă de către AFM și care întrunesc condițiile de eligibilitate”, transmit reprezentanții Primăriei.

Pentru a fi eligibil, autovehiculul înscris în programul de casare trebuie să fie înregistrat în evidențele fiscale ale Primăriei; să aibă, la data solicitării stimulentului, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani (calculată de la data fabricației); să aibă norma de poluare Euro 3 sau inferioară și să conțină componentele esențiale.

De asemenea, autovehiculul trebuie să fie înmatriculat de cel puțin 5 ani pe numele solicitantului, şi să se afle în evidenţele fiscale ale unității administrativ teritoriale delegate, „cu excepţia persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale”.

„Important! Persoanele fizice care primesc stimulentul de casare se angajează să predea spre casare și să radieze din circulație și din evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită stimulentul pentru casare; să nu achiziționeze un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare”, se mai arată pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc.

Pentru programul Rabla Local a fost alocat un buget de 240 de milioane de lei, fiind stabilite câteva plafoane, în funcție de numărul de locuitori ai fiecărei localități. Astfel, localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori pot casa 50 de autovehicule uzate prin Rabla Local, iar cele cu o populație cuprinsă între 5.001 și 10.000 de locuitori vor putea casa 100 de autovehicule uzate.

Pentru localitățile cu o populație cuprinsă între 10.001 și 50.000 de locuitori au fost alocate 500 de vehicule, cele cu o populație cuprinsă între 50.001 și 200.000 de locuitori vor putea casa 1.000 de vehicule uzate, iar cele cu peste 200.001 locuitori vor putea casa un număr maxim de 5.000 de vehicule uzate.

Programul „Rabla local” a fost implementat la nivel național după modelul programului „Dăm valoare rablei tale” lansat de Primăria Sfântu Gheorghe în urmă cu aproape 2 ani. În acest timp, peste 1.000 de maşini cu o vechime de cel puţin 10 ani au fost scoase din circulaţie în Sfântu Gheorghe.

Potrivit primarului Antal Árpád, programul s-a dovedit a fi un succes, iar statisticile relevă o creştere a numărului maşinilor ecologice din municipiu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio